Strefy ciepła
Tworzenie stref ciepła to tak naprawdę cała prawda o grillowaniu. Strefy te możemy tworzyć na różne sposoby. Na przykład na jednej połowie rusztu paleniskowego układamy węgiel lub brykiety w kształt stoku, opadającego w stronę środka grilla. Powstają dzięki temu trzy strefy ciepła: bezpośrednia o wysokiej temperaturze, bezpośrednia o średniej temperaturze i pośrednia na końcu. Można również ułożyć brykiet dookoła ustawionego na środku żaroodpornego naczynia napełnionego wodą. Dzięki temu potrawy będą bardzo soczyste. Tę metodę poleca się głównie do dań z drobiu, szybko się przesuszających. Wyciągając grilla, zastanówmy się więc nie tylko nad wypróbowaniem nowego przepisu na marynatę, ale także nad doborem najlepszej metody grillowania. Sprawne operowanie strefami ciepła pozwoli nam osiągnąć zupełnie nowy poziom ogrodowego grillowania.