Smak nad żarem
Najpopularniejszą metodą grillowania, jest metoda bezpośrednia, polegająca na utrzymywaniu jednakowej temperatury na całym ruszcie. Rozsypujemy równomiernie węgiel drzewny i pilnujemy, by cały rozgrzał się mniej więcej w tym samym czasie i takim samym stopniu. Dzięki tej technice uzyskujemy stosunkowo wysoką temperaturę, która umożliwia bardzo szybką obróbkę przygotowywanych dań. Grillowanie metodą bezpośrednią trwa nie dłużej niż 30 minut. Wymaga jednak sporej uwagi, bo istnieje ryzyko łatwego przypalenia potraw. Grillowanie bezpośrednie idealnie się sprawdzi przy pieczeniu kiełbasek czy warzyw. Zastosujmy ją także przygotowując szaszłyki - także rybne i z owoców morza, które wymagają krótkiego i intensywnego podpiekania. Metoda bezpośrednia jest też najlepszym wyborem w przypadku hamburgerów. Dzięki szybkiemu pieczeniu będą chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku.