Właściwości malona
Melon w 91 proc. składa się z wody i jest niskokaloryczny, dlatego poleca się go osobom na diecie. Co ważne, zawiera cytrulinę, czyli aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu przyśpieszającego odchudzanie.
Jedząc melony o pomarańczowym miąższu (m.in. kantalupa, melba) dostarczamy organizmowi potężne dawki beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Chroni m.in. przed rozwojem niektórych nowotworów oraz miażdżycą. Ponadto wspomaga funkcjonowanie wzroku, a także pozwala na dłużej zachować opaleniznę.
Owoce te to również skarbnica potasu (267 mg/100 g), czyli pierwiastka, który reguluje ciśnienie tętnicze. Naukowo dowiedziono, że u osób, które spożywają produkty bogate w potas rzadziej diagnozuje się nadciśnienie, a u już chorych łatwiej kontrolować skoki ciśnienia.
W składzie melonów znajdują się również witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, m.in. poprawiają nastrój i koncentrację, a także ułatwiają zasypianie.