Zupa z czerwonej fasoli
Fasola to jeden z podstawowych produktów w kuchni meksykańskiej. Używa jej się do wielu dań: tych pikantnych, a także do słodkich. Zupa z czerwonej fasoli jest najbardziej popularna. Składniki: puszka czerwonej fasoli, dwa ziemniaki, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, natka kolendry, mielona kolendra, mielone chili, mielona papryka wędzona, mielony kmin rzymski, mielony imbir, sól, pieprz, oliwa z oliwek. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy chwilę, a gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć, wrzucamy fasolę i pokrojone w kostkę ziemniaki, wszystko zalewamy wodą i gotujemy, aż fasola będzie miękka. Wszystko miksujemy, nakładamy na talerze i posypujemy natką kolendry.