Zielone magdalenki
Składniki: 1 jajko, 1 łyżka miodu, 4 łyżki cukru, 40 g jogurtu naturalnego, 1 szklanka mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 70 g roztopionego masła, 2 łyżki herbaty Matcha + odrobina do dekoracji.
Przygotowanie: jajko ubić za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodać miód oraz cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wlać jogurt naturalny i ponownie zamieszać. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na koniec roztopione, przestudzone masło. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać herbatę i ponownie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ciasto nakładać do foremek do magdalenek za pomocą łyżeczki. Piec przez ok. 12 min, aż ładnie się zarumienią. Gotowe ostudzić i udekorować.