Dla smaku, zdrowia i urody
Matcha to herbata japońska, która ma postać zielonego pudru. Przez buddyjskich mnichów była uznawana za napój medytacyjny. Jest bogata w przeciwutleniacze, a także związki działające uspokajająco. Drobno sproszkowana forma i fakt, że częściowo się rozpuszcza sprawiają, że to doskonały produkt do przygotowania schłodzonych koktajli, ciast i deserów.
Badania przeprowadzone w 2009 roku pokazały, że picie tej herbaty przez szczury spowalniało u nich postęp uszkodzenia nerek i wątroby. Warto sięgnąć po nią szczególnie zimą, ponieważ rozgrzewa i dodaje energii. Ponadto przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczu, dlatego polecana jest szczególnie osobom na diecie odchudzającej. W jednym z ostatnich badań amerykańscy specjaliści sugerują nawet, że Matcha może pomóc spalić kalorie cztery razy szybciej. W kosmetyce używa się jej jako maseczki na twarz o działaniu ściągającym.