Kuchenka mikrofalowa
Na temat kuchenek mikrofalowych krąży wiele mitów. Mikrofale wprawiają w ruch cząsteczki wody zawarte w potrawach czy produktach. W ten sposób powstaje ciepło. Jednak energia mikrofal jest zbyt mała by np. zrywać wiązania międzycząsteczkowe, zmieniając w ten sposób chemiczną strukturę jedzenia. Posiłki przyrządzane w kuchenkach mikrofalowych są bezpieczne, wolne od toksycznych substancji. Żadne promieniowanie nie wydostaje się również na zewnątrz. Komora kuchenki i drzwiczki są dobrze zabezpieczone. Wszelkie otwory w obudowie są znacznie mniejsze niż długość fali. To wystarczy, by urządzenie było bezpieczne dla naszego zdrowia. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest ono uszkodzone i używamy go zgodnie z instrukcją obsługi. Zepsuta kuchenka może powodować bezpośrednie zagrożenie w postaci np. poparzeń czy uszkodzenia wzroku. Musimy także pamiętać, by do gotowania w tym urządzeniu używać właściwych naczyń – ceramicznych, szklanych lub z tworzywa przeznaczonego do stosowania w mikrofalówkach. Jeśli jednak nie ufasz naukowcom, zrezygnuj z kuchenki mikrofalowej na rzecz tradycyjnych metod gotowania i pieczenia.