Masz to w kuchni? Pozbądź się, zagraża zdrowiu

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL
Katarzyna Gileta

/ 65 produktów, które należy wyrzucić

Obraz
© WP.PL

Na co dzień nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w domu czyha na nas wiele zagrożeń. Najwięcej z nich znajduje się w kuchni. Niebezpieczne substancje, toksyczne opakowania, siedliska bakterii. Jak najszybciej namierz wrogów i pozbądź się ich ze swojej kuchni. Zobacz, co zagraża twojemu zdrowiu i czym zastąpić niebezpieczne naczynia czy urządzenia.

/ 6Teflon

Obraz
© 123RF.COM

Od lat trwa spór na temat wpływu teflonu na zdrowie człowieka. Dotychczas nie potwierdzono w 100 procentach szkodliwości teflonowych powłok. Gdyby zagrażały one życiu i zdrowiu ludzi, na pewno nie byłby dopuszczone do sprzedaży. Teflonowe patelnie są wygodne w użyciu, łatwo się je myje, a smażone na nich potrawy nie przypalają się i nie przywierają. Problem pojawia się jednak, gdy powłoka teflonowa ulegnie uszkodzeniu. Drobinki teflonu z zarysowanej powierzchni przedostają się wówczas do potraw. Natomiast podczas używania zniszczonej patelni, uwalniają się toksyczne związki fluoru, które zwiększają ryzyko chorób nowotworowych, zawałów serca, udarów, a także obniżają odporność organizmu. Dlatego takie naczynia należy jak najszybciej wyrzucić. W trosce o swoje zdrowie lepiej dmuchać na zimne i zamiast patelni teflonowych wybierać te z powłoką ceramiczną, ze stali nierdzewnej lub tradycyjne – żeliwne.

/ 6Plastikowe pojemniki na żywność

Obraz
© Shutterstock.com

Do produkcji tworzyw sztucznych wykorzystywany jest bisfenol A (BPA). Amerykańcy naukowcy udowodnili, że ta substancja może powodować raka piersi, astmę u dzieci, niepłodność czy otyłość. Znajdziemy go m.in. w plastikowych naczyniach, pojemnikach na żywność, butelkach, deskach do krojenia, puszkach, a także w... gazowanych napojach. Bisfenol wykorzystywany jest także do produkcji szyb, sprzętu elektronicznego i elektronicznego, nie sposób więc całkowicie go wyeliminować. Możemy jednak znacząco ograniczyć jego szkodliwy wpływ. Wystarczy, że zrezygnujemy z plastikowych pojemników na żywność. Możemy je zastąpić szklanymi lub ceramicznymi naczyniami.

/ 6Gąbki do naczyń

Obraz
© 123RF.COM

Gąbka, którą myjesz naczynia to prawdziwe siedlisko groźnych na zdrowia bakterii. Wilgoć i ciepło oraz resztki jedzenia, które się na niej znajdują, to idealne warunki do namnażania się mikrobów. Nieprzyjemny zapach gąbki świadczy o tym, że najwyższa pora już ją wymienić na nową. Eksperci ds. higieny radzą, by robić to co tydzień lub nawet częściej. Po każdym użyciu lub przynajmniej raz dziennie gąbkę powinniśmy także sparzyć wrzątkiem, dokładnie odcisnąć i zostawić do wyschnięcia.

/ 6Kuchenka mikrofalowa

Obraz
© Fotolia | beeboys

Na temat kuchenek mikrofalowych krąży wiele mitów. Mikrofale wprawiają w ruch cząsteczki wody zawarte w potrawach czy produktach. W ten sposób powstaje ciepło. Jednak energia mikrofal jest zbyt mała by np. zrywać wiązania międzycząsteczkowe, zmieniając w ten sposób chemiczną strukturę jedzenia. Posiłki przyrządzane w kuchenkach mikrofalowych są bezpieczne, wolne od toksycznych substancji. Żadne promieniowanie nie wydostaje się również na zewnątrz. Komora kuchenki i drzwiczki są dobrze zabezpieczone. Wszelkie otwory w obudowie są znacznie mniejsze niż długość fali. To wystarczy, by urządzenie było bezpieczne dla naszego zdrowia. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest ono uszkodzone i używamy go zgodnie z instrukcją obsługi. Zepsuta kuchenka może powodować bezpośrednie zagrożenie w postaci np. poparzeń czy uszkodzenia wzroku. Musimy także pamiętać, by do gotowania w tym urządzeniu używać właściwych naczyń – ceramicznych, szklanych lub z tworzywa przeznaczonego do stosowania w mikrofalówkach. Jeśli jednak nie ufasz naukowcom, zrezygnuj z kuchenki mikrofalowej na rzecz tradycyjnych metod gotowania i pieczenia.

/ 6Aluminiowe naczynia

Obraz
© Shutterstock.com

W wielu kuchniach wciąż znajdziemy aluminiowe garnki. Należy je jak najszybciej wymienić na te, wykonane ze stali nierdzewnej. Kwaśne i słone produkty takie jak np. zupa ogórkowa, kapuśniak czy bigos, gotowane oraz przechowywane w aluminiowych naczyniach, uszkadzają strukturę naczynia. Powoduje to uwalnianie się szkodliwego glinu. Glin, który w zbyt dużych ilościach przedostaje się do potraw, jest magazynowany w wątrobie. Może to skutkować niewydolnością i uszkodzeniem tego narządu oraz rozwojem komórek rakowych. Ponadto istnieje zależność pomiędzy glinem, a chorobą Alzheimera. U niektórych osób cierpiących na tę chorobę, stwierdzono w mózgu podwyższony poziom aluminium.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany