Masz to w kuchni? Pozbądź się, zagraża zdrowiu

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL
Katarzyna Gileta

/ 65 produktów, które należy wyrzucić

Obraz
© WP.PL

Na co dzień nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w domu czyha na nas wiele zagrożeń. Najwięcej z nich znajduje się w kuchni. Niebezpieczne substancje, toksyczne opakowania, siedliska bakterii. Jak najszybciej namierz wrogów i pozbądź się ich ze swojej kuchni. Zobacz, co zagraża twojemu zdrowiu i czym zastąpić niebezpieczne naczynia czy urządzenia.

/ 6Teflon

Obraz
© 123RF.COM

Od lat trwa spór na temat wpływu teflonu na zdrowie człowieka. Dotychczas nie potwierdzono w 100 procentach szkodliwości teflonowych powłok. Gdyby zagrażały one życiu i zdrowiu ludzi, na pewno nie byłby dopuszczone do sprzedaży. Teflonowe patelnie są wygodne w użyciu, łatwo się je myje, a smażone na nich potrawy nie przypalają się i nie przywierają. Problem pojawia się jednak, gdy powłoka teflonowa ulegnie uszkodzeniu. Drobinki teflonu z zarysowanej powierzchni przedostają się wówczas do potraw. Natomiast podczas używania zniszczonej patelni, uwalniają się toksyczne związki fluoru, które zwiększają ryzyko chorób nowotworowych, zawałów serca, udarów, a także obniżają odporność organizmu. Dlatego takie naczynia należy jak najszybciej wyrzucić. W trosce o swoje zdrowie lepiej dmuchać na zimne i zamiast patelni teflonowych wybierać te z powłoką ceramiczną, ze stali nierdzewnej lub tradycyjne – żeliwne.

/ 6Plastikowe pojemniki na żywność

Obraz
© Shutterstock.com

Do produkcji tworzyw sztucznych wykorzystywany jest bisfenol A (BPA). Amerykańcy naukowcy udowodnili, że ta substancja może powodować raka piersi, astmę u dzieci, niepłodność czy otyłość. Znajdziemy go m.in. w plastikowych naczyniach, pojemnikach na żywność, butelkach, deskach do krojenia, puszkach, a także w... gazowanych napojach. Bisfenol wykorzystywany jest także do produkcji szyb, sprzętu elektronicznego i elektronicznego, nie sposób więc całkowicie go wyeliminować. Możemy jednak znacząco ograniczyć jego szkodliwy wpływ. Wystarczy, że zrezygnujemy z plastikowych pojemników na żywność. Możemy je zastąpić szklanymi lub ceramicznymi naczyniami.

/ 6Gąbki do naczyń

Obraz
© 123RF.COM

Gąbka, którą myjesz naczynia to prawdziwe siedlisko groźnych na zdrowia bakterii. Wilgoć i ciepło oraz resztki jedzenia, które się na niej znajdują, to idealne warunki do namnażania się mikrobów. Nieprzyjemny zapach gąbki świadczy o tym, że najwyższa pora już ją wymienić na nową. Eksperci ds. higieny radzą, by robić to co tydzień lub nawet częściej. Po każdym użyciu lub przynajmniej raz dziennie gąbkę powinniśmy także sparzyć wrzątkiem, dokładnie odcisnąć i zostawić do wyschnięcia.

/ 6Kuchenka mikrofalowa

Obraz
© Fotolia | beeboys

Na temat kuchenek mikrofalowych krąży wiele mitów. Mikrofale wprawiają w ruch cząsteczki wody zawarte w potrawach czy produktach. W ten sposób powstaje ciepło. Jednak energia mikrofal jest zbyt mała by np. zrywać wiązania międzycząsteczkowe, zmieniając w ten sposób chemiczną strukturę jedzenia. Posiłki przyrządzane w kuchenkach mikrofalowych są bezpieczne, wolne od toksycznych substancji. Żadne promieniowanie nie wydostaje się również na zewnątrz. Komora kuchenki i drzwiczki są dobrze zabezpieczone. Wszelkie otwory w obudowie są znacznie mniejsze niż długość fali. To wystarczy, by urządzenie było bezpieczne dla naszego zdrowia. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest ono uszkodzone i używamy go zgodnie z instrukcją obsługi. Zepsuta kuchenka może powodować bezpośrednie zagrożenie w postaci np. poparzeń czy uszkodzenia wzroku. Musimy także pamiętać, by do gotowania w tym urządzeniu używać właściwych naczyń – ceramicznych, szklanych lub z tworzywa przeznaczonego do stosowania w mikrofalówkach. Jeśli jednak nie ufasz naukowcom, zrezygnuj z kuchenki mikrofalowej na rzecz tradycyjnych metod gotowania i pieczenia.

/ 6Aluminiowe naczynia

Obraz
© Shutterstock.com

W wielu kuchniach wciąż znajdziemy aluminiowe garnki. Należy je jak najszybciej wymienić na te, wykonane ze stali nierdzewnej. Kwaśne i słone produkty takie jak np. zupa ogórkowa, kapuśniak czy bigos, gotowane oraz przechowywane w aluminiowych naczyniach, uszkadzają strukturę naczynia. Powoduje to uwalnianie się szkodliwego glinu. Glin, który w zbyt dużych ilościach przedostaje się do potraw, jest magazynowany w wątrobie. Może to skutkować niewydolnością i uszkodzeniem tego narządu oraz rozwojem komórek rakowych. Ponadto istnieje zależność pomiędzy glinem, a chorobą Alzheimera. U niektórych osób cierpiących na tę chorobę, stwierdzono w mózgu podwyższony poziom aluminium.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości