Co powinno zawierać w składzie dobre jakościowo masło?
Na pierwszy ogień idzie Masło Ekstra marki Mlekovita. Za kostkę ważącą 200 g zapłacimy ok. 7 zł. Zawartość tłuszczu w tym produkcie wynosi 82 proc., a w składzie znajdziemy pasteryzowaną śmietankę. Podobnie jak w Maśle Ekstra Mleczna Dolina z Biedronki. Mamy więc do czynienia z prawdziwym masłem. Jak wyjaśnia Anna Wieczorek, dietetyk kliniczny Nutri Creative, dobre jakościowo masło musi zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego. - Pozostałe składniki, jakie mogą się znaleźć na etykiecie to sól, barwnik naturalny (np. annato, karoteny) i ewentualnie dodatki smakowe w przypadku np. czosnkowego. Warto zwrócić uwagę także na masło śmietankowe, które choć nie zawiera dodatku tłuszczów roślinnych, to w porównaniu do klasycznego zawiera mniej tłuszczu mlecznego i więcej wody (nieznacznie powyżej 73 proc. tłuszczu mlecznego i 24 proc. wody). Śmietankowe nie ma w swoim składzie już innych składników – mówi ekspert.