Jak sklarować masło?
Masło włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi. Na powierzchni zacznie się tworzyć biała piana, a pod nią warstwa czystego tłuszczu, zaś na dnie pozostałe substancje, których nie potrzebujemy.
Wyłącz źródło ciepła. Łyżką delikatnie zbierz z powierzchni całą pianę. Kiedy pozbędziesz się już całej piany, przy pomocy chochelki zacznij delikatnie zbierać sklarowane masło, uważając przy tym, by nie naruszyć warstwy, która znajduje się pod nim. Masło przelej do słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.
Jak rozpoznać, że masło jest dobrze sklarowane? Odpowiedź jest prosta — po kolorze. Musi być lekko złote - nigdy ciemne czy brązowe. Masło przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy, a jedną jego porcję możesz używać nawet kilkukrotnie, dopóki będzie jasne i pachnące. Jednak pamiętaj, że po każdym smażeniu musisz przecedzić je, by pozbyć się resztek jedzenia. Z 200-gramowej kostki masła otrzymasz ok. 180 g klarowanego masła.