Czego masłem nazwać nie można?
Masło masłu nierówne. Czym więc się kierować przy wyborze odpowiedniego produktu? W sklepach znajdziemy masło ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. Pierwsze trzy rodzaje masła powinny mieć zawartość tłuszczu mlecznego większą niż 80 proc., a wody mniejszą niż 16 proc. Z kolei w maśle stołowym zawartość tłuszczu nie może być mniejsza niż 73,5 proc., a wody większa niż 24 proc. Dlatego czytajmy dokładnie etykiety. Masło o zawartości 82 proc. tłuszczu powinno mieć ok. 731 kcal na 100g, a śmietankowe (72 proc.) ok. 670 kcal. Czytajmy uważnie napisy na opakowaniach - osełki, masełka i miksy tłuszczowe to nie prawdziwe masło!
Wyjmij masło z lodówki
Masło przechowywane w lodówce staje się twarde, przez to trudno je rozsmarować na pieczywie. Dlatego też najlepiej przechowywać je poza lodówką w nieprzezroczystej, zamykanej maselniczce np. kamionkowej. Dobrym rozwiązaniem będzie wyjmowanie z lodówki tyle masła, ile jesteśmy w stanie zjeść w ciągu dnia.
W sklepach są również dostępne specjalne pojemniki do przechowywania tego produktu. Napełnia się go wodą, a masło wkłada się otworu w pokrywce. Kiedy zamkniemy pojemnik, masło zanurzy się w wodzie. Woda chroni przed dostępem do powietrza, dzięki temu masło nie zjełczeje.
Robimy masło w domu
W bardzo prosty sposób masło możemy przygotować w domu. Potrzebujemy do tego tłustej śmietany (min. 30 proc.). Śmietanę wlej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i miksuj przez minutę na średnich obrotach. Potem zwiększ obroty. Nie przerywaj miksowania, aż do momentu, gdy zauważysz, że ze śmietanki wydzielił się zwarty tłuszcz i wodnista maślanka. Oczyść masło z resztek maślanki, przecedzając je przez sitko wyłożone gazą. Odciśnij masło, a maślankę, która jest produktem ubocznym, możesz wykorzystać do wypieków lub po prostu wypić. Teraz do mniejszego naczynia wlej ½ l wody i włóż do niej grudkę masła i ugniataj ją dłońmi, aby pozbyć się resztek maślanki. Następnie włóż masło do niewielkiej miseczki lub uformuj je w dowolny kształt (jeżeli masło jest zbyt miękkie, zrób to przy pomocy folii spożywczej) i włóż do lodówki. Takie domowe masło najlepiej spożyć w ciągu 4–5 dni.
Czosnkowe, lawendowe, ziołowe...
Aromatyczne masło to doskonały dodatek do bagietki, grillowanych warzyw, mięsa czy ryb. Jak je przygotować w domu? Pół kostki miękkiego masła wymieszaj ze szczyptą soli i 3 łyżkami ulubionych ziół – świeżych lub suszonych. Mogą to być np. natka pietruszki, szczypiorek, tymianek, bazylia, majeranek, kwiaty lawendy, czosnek. Następnie przełóż masło do miseczki lub ułóż na folii spożywczej i zwiń w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniesz je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Smażenie na maśle
Wiele pań domu smaży na maśle, ponieważ dzięki temu potrawy zyskują niepowtarzalny maślany smak i aromat. Jednak masło posiada niską temperaturę dymienia, dlatego nadaje się jedynie do krótkiego smażenia (grzyby, jajecznica, omlet). W trakcie długiego ogrzewania powstają w nim szkodliwe związki chemiczne, które w dużych ilościach mogą powodować podrażnienia oczu, błon śluzowych i dróg oddechowych. Do smażenia nadaje się natomiast masło klarowane, które posiada wyższą temperaturę dymienia, dochodzącą do 252 st.
Jak sklarować masło?
Masło włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi. Na powierzchni zacznie się tworzyć biała piana, a pod nią warstwa czystego tłuszczu, zaś na dnie pozostałe substancje, których nie potrzebujemy.
Wyłącz źródło ciepła. Łyżką delikatnie zbierz z powierzchni całą pianę. Kiedy pozbędziesz się już całej piany, przy pomocy chochelki zacznij delikatnie zbierać sklarowane masło, uważając przy tym, by nie naruszyć warstwy, która znajduje się pod nim. Masło przelej do słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.
Jak rozpoznać, że masło jest dobrze sklarowane? Odpowiedź jest prosta — po kolorze. Musi być lekko złote - nigdy ciemne czy brązowe. Masło przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy, a jedną jego porcję możesz używać nawet kilkukrotnie, dopóki będzie jasne i pachnące. Jednak pamiętaj, że po każdym smażeniu musisz przecedzić je, by pozbyć się resztek jedzenia. Z 200-gramowej kostki masła otrzymasz ok. 180 g klarowanego masła.