Masło – co powinieneś o nim wiedzieć?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Czego masłem nazwać nie można?

Obraz
© 123RF.COM

Masło masłu nierówne. Czym więc się kierować przy wyborze odpowiedniego produktu? W sklepach znajdziemy masło ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. Pierwsze trzy rodzaje masła powinny mieć zawartość tłuszczu mlecznego większą niż 80 proc., a wody mniejszą niż 16 proc. Z kolei w maśle stołowym zawartość tłuszczu nie może być mniejsza niż 73,5 proc., a wody większa niż 24 proc. Dlatego czytajmy dokładnie etykiety. Masło o zawartości 82 proc. tłuszczu powinno mieć ok. 731 kcal na 100g, a śmietankowe (72 proc.) ok. 670 kcal. Czytajmy uważnie napisy na opakowaniach - osełki, masełka i miksy tłuszczowe to nie prawdziwe masło!

/ 6Wyjmij masło z lodówki

Obraz
© 123RF.COM

Masło przechowywane w lodówce staje się twarde, przez to trudno je rozsmarować na pieczywie. Dlatego też najlepiej przechowywać je poza lodówką w nieprzezroczystej, zamykanej maselniczce np. kamionkowej. Dobrym rozwiązaniem będzie wyjmowanie z lodówki tyle masła, ile jesteśmy w stanie zjeść w ciągu dnia.
W sklepach są również dostępne specjalne pojemniki do przechowywania tego produktu. Napełnia się go wodą, a masło wkłada się otworu w pokrywce. Kiedy zamkniemy pojemnik, masło zanurzy się w wodzie. Woda chroni przed dostępem do powietrza, dzięki temu masło nie zjełczeje.

/ 6Robimy masło w domu

Obraz
© Shutterstock.com

W bardzo prosty sposób masło możemy przygotować w domu. Potrzebujemy do tego tłustej śmietany (min. 30 proc.). Śmietanę wlej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i miksuj przez minutę na średnich obrotach. Potem zwiększ obroty. Nie przerywaj miksowania, aż do momentu, gdy zauważysz, że ze śmietanki wydzielił się zwarty tłuszcz i wodnista maślanka. Oczyść masło z resztek maślanki, przecedzając je przez sitko wyłożone gazą. Odciśnij masło, a maślankę, która jest produktem ubocznym, możesz wykorzystać do wypieków lub po prostu wypić. Teraz do mniejszego naczynia wlej ½ l wody i włóż do niej grudkę masła i ugniataj ją dłońmi, aby pozbyć się resztek maślanki. Następnie włóż masło do niewielkiej miseczki lub uformuj je w dowolny kształt (jeżeli masło jest zbyt miękkie, zrób to przy pomocy folii spożywczej) i włóż do lodówki. Takie domowe masło najlepiej spożyć w ciągu 4–5 dni.

/ 6Czosnkowe, lawendowe, ziołowe...

Obraz
© 123RF.COM

Aromatyczne masło to doskonały dodatek do bagietki, grillowanych warzyw, mięsa czy ryb. Jak je przygotować w domu? Pół kostki miękkiego masła wymieszaj ze szczyptą soli i 3 łyżkami ulubionych ziół – świeżych lub suszonych. Mogą to być np. natka pietruszki, szczypiorek, tymianek, bazylia, majeranek, kwiaty lawendy, czosnek. Następnie przełóż masło do miseczki lub ułóż na folii spożywczej i zwiń w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniesz je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

/ 6Smażenie na maśle

Obraz
© Shutterstock.com

Wiele pań domu smaży na maśle, ponieważ dzięki temu potrawy zyskują niepowtarzalny maślany smak i aromat. Jednak masło posiada niską temperaturę dymienia, dlatego nadaje się jedynie do krótkiego smażenia (grzyby, jajecznica, omlet). W trakcie długiego ogrzewania powstają w nim szkodliwe związki chemiczne, które w dużych ilościach mogą powodować podrażnienia oczu, błon śluzowych i dróg oddechowych. Do smażenia nadaje się natomiast masło klarowane, które posiada wyższą temperaturę dymienia, dochodzącą do 252 st.

/ 6Jak sklarować masło?

Obraz
© Shutterstock.com

Masło włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi. Na powierzchni zacznie się tworzyć biała piana, a pod nią warstwa czystego tłuszczu, zaś na dnie pozostałe substancje, których nie potrzebujemy.
Wyłącz źródło ciepła. Łyżką delikatnie zbierz z powierzchni całą pianę. Kiedy pozbędziesz się już całej piany, przy pomocy chochelki zacznij delikatnie zbierać sklarowane masło, uważając przy tym, by nie naruszyć warstwy, która znajduje się pod nim. Masło przelej do słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.
Jak rozpoznać, że masło jest dobrze sklarowane? Odpowiedź jest prosta — po kolorze. Musi być lekko złote  -  nigdy ciemne czy brązowe. Masło przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy, a jedną jego porcję możesz używać nawet kilkukrotnie, dopóki będzie jasne i pachnące. Jednak pamiętaj, że po każdym smażeniu musisz przecedzić je, by pozbyć się resztek jedzenia. Z 200-gramowej kostki masła otrzymasz ok. 180 g klarowanego masła.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy