Zamiast kupować – zrób
Dziś marcepan nadal odznacza się wysoką ceną, ale nie jest ona na tyle wygórowana, że mogą pozwolić sobie na nią tylko królowie. Ale po co przepłacać? Lepiej zrobić prawdziwy, domowy marcepan samodzielnie. To naprawdę dziecinnie proste.
Prawdziwy marcepan musi być zrobiony z migdałów i cukru w tych samych proporcjach. Dawne receptury w książkach kucharskich mówiły, by migdały zetrzeć na jak najmniejszych oczkach tarki, wsypać cukier i wszystko dokładnie ucierać z wodą różaną i pomarańczową. Chociaż stworzenie idealnie gładkiej masy pochłaniało sporo czasu, to smak marcepanu wart był takiego poświęcenia. Dziś przygotowanie domowego marcepanu jest dziecinnie proste – wystarczy, że masz dobry blender i pół godziny wolnego czasu.
Składniki:
- 200 g migdałów,
- szklanka cukru pudru,
- łyżka wody,
- kilka kropelek olejku migdałowego.
Przygotowanie:
Zacznij od zalania migdałów wrzącą wodą i odstaw je na ok. 10-15 min. Następnie zdejmij z nich skórkę. Najłatwiejszy sposób, by to zrobić, polega na nacięciu skórki nożem, wówczas to co najcenniejsze samo powinno się z niej wysunąć. Tak przygotowane migdały przesyp na lnianą ściereczkę, dokładnie osusz, przełóż do miseczki i zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj łyżkę wody, 2-3 kropelki olejku oraz cukier puder i zagniataj, aż powstanie zwarta kula marcepanowej masy. Tak powstałą masą z powodzeniem możesz dekorować wielkanocne ciasta. Powodzenia!