Jak wybrać najsmaczniejszy okaz?
Owoce passiflory są niewielkie, mają od 4 do 10 cm i ważą ok. 60 g. W zależności od odmiany skórka może mieć różną barwę – od jasnożółtej po ciemnofioletową. Jaśniejsze owoce są większe i bardziej kwaśne. W środku znajduje się galaretowaty, kleisty miąższ z jadalnymi pestkami. Miąższ ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak i bardzo intensywny, przyjemny zapach. Kupując marakuję, zwróć uwagę, by skórka była sucha i pomarszczona, to znaczy, że owoc jest słodki i dojrzały. Aby dostać się do środka, trzeba przekroić go na pół. Najlepiej wbić najpierw sam czubek noża, by nie zmiażdżyć skórki, która wbrew pozorom jest dość twarda i wytrzymała, a potem cały nóż. Miąższ łato odchodzi od ścianek. Można go jeść łyżeczką.