Marakuja – tropikalny owoc idealny na upały

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smaczne orzeźwienie

Obraz
© 123RF.COM

Marakuja, nazywana także passiflorą lub męczennicą, to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Nazwa "marakuja" wywodzi się od indiańskiego słowa maraú-ya, czyli owoc, który je się jednym haustem. Natomiast hiszpańscy kolonizatorzy określili ją mianem kwiatu Męki Pańskiej lub męczennicy. Dlaczego? Otóż struktura i forma kwiatów przypominała im koronę cierniową. Największymi producentami marakui są Kolumbia, Ekwador, Brazylia oraz Peru. Tych smacznych owoców raczej nie znajdziemy w warzywniakach i na bazarkach, jednak warto śledzić promocje w dyskontach. Obecnie w Lidlu za 1 sztukę zapłacimy ok. 1,50 zł. Zobaczcie, dlaczego warto je jeść i co można z nich przygotować.

Zobacz też: Niezawodne sposoby na muszki owocówki

/ 5Co znajdziemy w marakui?

Obraz
© 123RF.COM

Marakuja dostarcza wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoc obfituje w witaminy z grupy B, a także C, A, E, K. W miąższu znajdziemy też antyoksydanty, błonnik pokarmowy oraz sole mineralne - magnez, fosfor, żelazo, potas i miedź. Marakuja jest bardzo soczysta, ponieważ w 70 proc. składa się z wody. Zawiera też sporo węglowodanów. W 100-gramowej porcji jest 97 kalorii.

/ 5Smaczne lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Marakuja to naturalny środek antystresowy i przeciwdepresyjny. Dzięki zawartości witamin z grupy B wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację. Ponadto wykazuje działanie przeciwbólowe, jest pomocna w zwalczaniu migreny. Regularne jedzenie passiflory pomoże obniżyć ciśnienie krwi. Owoc jest też polecany kobietom, cierpiącym na obrzęki – usuwa nadmiar w wody z organizmu, redukuje wodny cellulit, ujędrnia skórę. Wspiera naturalną odporność organizmu, poprawia wzrok, a dzięki zawartości błonnika, przyspiesza metabolizm i zapobiega zaparciom. Napar z suszonej marakui stosuje się w leczeniu osób uzależnionych od alkoholu i narkotyków.

/ 5Jak wybrać najsmaczniejszy okaz?

Obraz
© 123RF.COM

Owoce passiflory są niewielkie, mają od 4 do 10 cm i ważą ok. 60 g. W zależności od odmiany skórka może mieć różną barwę – od jasnożółtej po ciemnofioletową. Jaśniejsze owoce są większe i bardziej kwaśne. W środku znajduje się galaretowaty, kleisty miąższ z jadalnymi pestkami. Miąższ ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak i bardzo intensywny, przyjemny zapach. Kupując marakuję, zwróć uwagę, by skórka była sucha i pomarszczona, to znaczy, że owoc jest słodki i dojrzały. Aby dostać się do środka, trzeba przekroić go na pół. Najlepiej wbić najpierw sam czubek noża, by nie zmiażdżyć skórki, która wbrew pozorom jest dość twarda i wytrzymała, a potem cały nóż. Miąższ łato odchodzi od ścianek. Można go jeść łyżeczką.

/ 5Orzeźwiający dodatek do deserów i nie tylko

Obraz
© 123RF.COM

Galaretowaty i aromatyczny miąższ marakui sprawdzi się jako polewa do gofrów, naleśników omletów, bezy, sernika na zimno czy lodów. Można go też dodawać do koktajli, owocowych sałatek czy jogurtów. To właśnie z mlecznymi deserami passiflora komponuje się najlepiej. Można jej również użyć do przygotowania sosu do pieczonych mięs. Warto przygotować z niej również przetwory dżem, mus czy galaretkę.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości