Marakuja – tropikalny owoc idealny na upały

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smaczne orzeźwienie

Obraz
© 123RF.COM

Marakuja, nazywana także passiflorą lub męczennicą, to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Nazwa "marakuja" wywodzi się od indiańskiego słowa maraú-ya, czyli owoc, który je się jednym haustem. Natomiast hiszpańscy kolonizatorzy określili ją mianem kwiatu Męki Pańskiej lub męczennicy. Dlaczego? Otóż struktura i forma kwiatów przypominała im koronę cierniową. Największymi producentami marakui są Kolumbia, Ekwador, Brazylia oraz Peru. Tych smacznych owoców raczej nie znajdziemy w warzywniakach i na bazarkach, jednak warto śledzić promocje w dyskontach. Obecnie w Lidlu za 1 sztukę zapłacimy ok. 1,50 zł. Zobaczcie, dlaczego warto je jeść i co można z nich przygotować.

Zobacz też: Niezawodne sposoby na muszki owocówki

/ 5Co znajdziemy w marakui?

Obraz
© 123RF.COM

Marakuja dostarcza wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoc obfituje w witaminy z grupy B, a także C, A, E, K. W miąższu znajdziemy też antyoksydanty, błonnik pokarmowy oraz sole mineralne - magnez, fosfor, żelazo, potas i miedź. Marakuja jest bardzo soczysta, ponieważ w 70 proc. składa się z wody. Zawiera też sporo węglowodanów. W 100-gramowej porcji jest 97 kalorii.

/ 5Smaczne lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Marakuja to naturalny środek antystresowy i przeciwdepresyjny. Dzięki zawartości witamin z grupy B wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację. Ponadto wykazuje działanie przeciwbólowe, jest pomocna w zwalczaniu migreny. Regularne jedzenie passiflory pomoże obniżyć ciśnienie krwi. Owoc jest też polecany kobietom, cierpiącym na obrzęki – usuwa nadmiar w wody z organizmu, redukuje wodny cellulit, ujędrnia skórę. Wspiera naturalną odporność organizmu, poprawia wzrok, a dzięki zawartości błonnika, przyspiesza metabolizm i zapobiega zaparciom. Napar z suszonej marakui stosuje się w leczeniu osób uzależnionych od alkoholu i narkotyków.

/ 5Jak wybrać najsmaczniejszy okaz?

Obraz
© 123RF.COM

Owoce passiflory są niewielkie, mają od 4 do 10 cm i ważą ok. 60 g. W zależności od odmiany skórka może mieć różną barwę – od jasnożółtej po ciemnofioletową. Jaśniejsze owoce są większe i bardziej kwaśne. W środku znajduje się galaretowaty, kleisty miąższ z jadalnymi pestkami. Miąższ ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak i bardzo intensywny, przyjemny zapach. Kupując marakuję, zwróć uwagę, by skórka była sucha i pomarszczona, to znaczy, że owoc jest słodki i dojrzały. Aby dostać się do środka, trzeba przekroić go na pół. Najlepiej wbić najpierw sam czubek noża, by nie zmiażdżyć skórki, która wbrew pozorom jest dość twarda i wytrzymała, a potem cały nóż. Miąższ łato odchodzi od ścianek. Można go jeść łyżeczką.

/ 5Orzeźwiający dodatek do deserów i nie tylko

Obraz
© 123RF.COM

Galaretowaty i aromatyczny miąższ marakui sprawdzi się jako polewa do gofrów, naleśników omletów, bezy, sernika na zimno czy lodów. Można go też dodawać do koktajli, owocowych sałatek czy jogurtów. To właśnie z mlecznymi deserami passiflora komponuje się najlepiej. Można jej również użyć do przygotowania sosu do pieczonych mięs. Warto przygotować z niej również przetwory dżem, mus czy galaretkę.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny