Jak wybierać mandarynki?
Owoce z Europy mają do przebycia krótką drogę, dlatego są dojrzałe i soczyste. Natomiast mandarynki importowane z Ameryki Południowej czy Afryki mogą się okazać nieświeże. Ich jakość jest w dużej mierze uzależniona od tego, ile czasu spędzają w transporcie. Dlatego też, aby przetrwać 2-3 tygodniową drogę zrywane są jeszcze jako niedojrzałe. Oczywiście nie obejdzie się bez konserwantów, które zabezpieczają je przed zepsuciem. Owoce dojrzewające w drodze do miejsca sprzedaży są droższe - trzeba pokryć koszty transportu - i mniej aromatyczne. Nieświeży miąższ mandarynek jest suchy, a skórka pomarszczona. Przy wyborze owoców kierujmy się wyglądem. Zwróćmy uwagę, by były mocno pomarańczowe, miękkawe, ale bez pustych miejsc pod skórką. Po ściśnięciu mandarynka powinna lekko pachnieć.