Mandarynki – najmniejsze i najsłodsze cytrusy. Idealne do częstowania

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Pyszne i zdrowe

Obraz
© iStock.com

Słodkie, soczyste, pełne witamin. Kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Mandarynki, bo o nich mowa, właśnie teraz są najsmaczniejsze. Do Polski trafiają głównie z Hiszpanii i Włoch, ale w sklepach znajdziemy również owoce z Ameryki Południowej i RPA. Co się kryje w mandarynkach i jak wybrać te najsmaczniejsze? Zapraszamy do galerii.

/ 5Źródło witamin

Obraz
© iStock.com

Mandarynki to młodsze kuzynki pomarańczy. Są jednymi z najmierniejszych i najsłodszych cytrusów. Łatwiej się je obiera i dzieli na cząstki. Moment ich zbioru rozpoczyna się w październiku i trwa do lutego. Mandarynki są źródłem witaminy C i A oraz minerałów takich jak wapń, potas i fosfor. Warto pamiętać, że to w białej błonie owoców, którą przeważnie odbieramy, znajduje się najwięcej pektyn i witaminy P. Jest ona potrzebna do wchłaniania witaminy C. W stugramowej porcji znajdziemy ok. 45 kalorii.

/ 5Dla zdrowia

Obraz
© iStock.com

Zawarta w mandarynkach witamina C wspomaga układ odpornościowy. Jako naturalny antyoksydant chroni przed starzeniem i chorobami nowotworowymi. Witamina A ma zbawienny wpływa na wygląd skóry i poprawia wzrok. Dzięki temu te słodkie owoce poprawiają koloryt skóry i odmładzają ją. Z kolei wapń wzmacnia układ kostny i nerwowy, a potas wspomaga pracę mózgu i mięśni. Dodatkowo zawarte w mandarynkach kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Sok z mandarynek działa leczniczo przy kaszlu oraz pomaga uporać się z zaparciami.

/ 5Jak wybierać mandarynki?

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce z Europy mają do przebycia krótką drogę, dlatego są dojrzałe i soczyste. Natomiast mandarynki importowane z Ameryki Południowej czy Afryki mogą się okazać nieświeże. Ich jakość jest w dużej mierze uzależniona od tego, ile czasu spędzają w transporcie. Dlatego też, aby przetrwać 2-3 tygodniową drogę zrywane są jeszcze jako niedojrzałe. Oczywiście nie obejdzie się bez konserwantów, które zabezpieczają je przed zepsuciem. Owoce dojrzewające w drodze do miejsca sprzedaży są droższe - trzeba pokryć koszty transportu - i mniej aromatyczne. Nieświeży miąższ mandarynek jest suchy, a skórka pomarszczona. Przy wyborze owoców kierujmy się wyglądem. Zwróćmy uwagę, by były mocno pomarańczowe, miękkawe, ale bez pustych miejsc pod skórką. Po ściśnięciu mandarynka powinna lekko pachnieć.

/ 5Mandarynki w kuchni

Obraz
© iStock.com

Mandarynki są najczęściej zjadane na surowo. Charakteryzują się słodkim lub słodko-kwaskowatym smakiem oraz łatwo je obrać, w związku z tym często wykorzystywane są w kuchni. Można z nich zrobić dżem, konfiturę lub inne przetwory. Dawką witamin jest również sok mandarynkowy. Mandarynki uświetnią każdą owocową sałatkę. Możemy je z powodzeniem dodawać do galaretek oraz dekoracji ciast i deserów. Niektórzy wrzucają je również do sałatek warzywnych, zup i potraw mięsnych. Z mandarynek można przygotować zdrową nalewkę, która przyda się w czasie przeziębienia lub grypy.

Zobacz wideo: Konfitura z cytryn

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę