Mandarynki – najmniejsze i najsłodsze cytrusy. Idealne do częstowania
Pyszne i zdrowe
Słodkie, soczyste, pełne witamin. Kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Mandarynki, bo o nich mowa, właśnie teraz są najsmaczniejsze. Do Polski trafiają głównie z Hiszpanii i Włoch, ale w sklepach znajdziemy również owoce z Ameryki Południowej i RPA. Co się kryje w mandarynkach i jak wybrać te najsmaczniejsze? Zapraszamy do galerii.
Źródło witamin
Mandarynki to młodsze kuzynki pomarańczy. Są jednymi z najmierniejszych i najsłodszych cytrusów. Łatwiej się je obiera i dzieli na cząstki. Moment ich zbioru rozpoczyna się w październiku i trwa do lutego. Mandarynki są źródłem witaminy C i A oraz minerałów takich jak wapń, potas i fosfor. Warto pamiętać, że to w białej błonie owoców, którą przeważnie odbieramy, znajduje się najwięcej pektyn i witaminy P. Jest ona potrzebna do wchłaniania witaminy C. W stugramowej porcji znajdziemy ok. 45 kalorii.
Dla zdrowia
Zawarta w mandarynkach witamina C wspomaga układ odpornościowy. Jako naturalny antyoksydant chroni przed starzeniem i chorobami nowotworowymi. Witamina A ma zbawienny wpływa na wygląd skóry i poprawia wzrok. Dzięki temu te słodkie owoce poprawiają koloryt skóry i odmładzają ją. Z kolei wapń wzmacnia układ kostny i nerwowy, a potas wspomaga pracę mózgu i mięśni. Dodatkowo zawarte w mandarynkach kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Sok z mandarynek działa leczniczo przy kaszlu oraz pomaga uporać się z zaparciami.
Jak wybierać mandarynki?
Owoce z Europy mają do przebycia krótką drogę, dlatego są dojrzałe i soczyste. Natomiast mandarynki importowane z Ameryki Południowej czy Afryki mogą się okazać nieświeże. Ich jakość jest w dużej mierze uzależniona od tego, ile czasu spędzają w transporcie. Dlatego też, aby przetrwać 2-3 tygodniową drogę zrywane są jeszcze jako niedojrzałe. Oczywiście nie obejdzie się bez konserwantów, które zabezpieczają je przed zepsuciem. Owoce dojrzewające w drodze do miejsca sprzedaży są droższe - trzeba pokryć koszty transportu - i mniej aromatyczne. Nieświeży miąższ mandarynek jest suchy, a skórka pomarszczona. Przy wyborze owoców kierujmy się wyglądem. Zwróćmy uwagę, by były mocno pomarańczowe, miękkawe, ale bez pustych miejsc pod skórką. Po ściśnięciu mandarynka powinna lekko pachnieć.
Mandarynki w kuchni
Mandarynki są najczęściej zjadane na surowo. Charakteryzują się słodkim lub słodko-kwaskowatym smakiem oraz łatwo je obrać, w związku z tym często wykorzystywane są w kuchni. Można z nich zrobić dżem, konfiturę lub inne przetwory. Dawką witamin jest również sok mandarynkowy. Mandarynki uświetnią każdą owocową sałatkę. Możemy je z powodzeniem dodawać do galaretek oraz dekoracji ciast i deserów. Niektórzy wrzucają je również do sałatek warzywnych, zup i potraw mięsnych. Z mandarynek można przygotować zdrową nalewkę, która przyda się w czasie przeziębienia lub grypy.
Zobacz wideo: Konfitura z cytryn