Mandarynki – najmniejsze i najsłodsze cytrusy. Idealne do częstowania

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Pyszne i zdrowe

Obraz
© iStock.com

Słodkie, soczyste, pełne witamin. Kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Mandarynki, bo o nich mowa, właśnie teraz są najsmaczniejsze. Do Polski trafiają głównie z Hiszpanii i Włoch, ale w sklepach znajdziemy również owoce z Ameryki Południowej i RPA. Co się kryje w mandarynkach i jak wybrać te najsmaczniejsze? Zapraszamy do galerii.

/ 5Źródło witamin

Obraz
© iStock.com

Mandarynki to młodsze kuzynki pomarańczy. Są jednymi z najmierniejszych i najsłodszych cytrusów. Łatwiej się je obiera i dzieli na cząstki. Moment ich zbioru rozpoczyna się w październiku i trwa do lutego. Mandarynki są źródłem witaminy C i A oraz minerałów takich jak wapń, potas i fosfor. Warto pamiętać, że to w białej błonie owoców, którą przeważnie odbieramy, znajduje się najwięcej pektyn i witaminy P. Jest ona potrzebna do wchłaniania witaminy C. W stugramowej porcji znajdziemy ok. 45 kalorii.

/ 5Dla zdrowia

Obraz
© iStock.com

Zawarta w mandarynkach witamina C wspomaga układ odpornościowy. Jako naturalny antyoksydant chroni przed starzeniem i chorobami nowotworowymi. Witamina A ma zbawienny wpływa na wygląd skóry i poprawia wzrok. Dzięki temu te słodkie owoce poprawiają koloryt skóry i odmładzają ją. Z kolei wapń wzmacnia układ kostny i nerwowy, a potas wspomaga pracę mózgu i mięśni. Dodatkowo zawarte w mandarynkach kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Sok z mandarynek działa leczniczo przy kaszlu oraz pomaga uporać się z zaparciami.

/ 5Jak wybierać mandarynki?

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce z Europy mają do przebycia krótką drogę, dlatego są dojrzałe i soczyste. Natomiast mandarynki importowane z Ameryki Południowej czy Afryki mogą się okazać nieświeże. Ich jakość jest w dużej mierze uzależniona od tego, ile czasu spędzają w transporcie. Dlatego też, aby przetrwać 2-3 tygodniową drogę zrywane są jeszcze jako niedojrzałe. Oczywiście nie obejdzie się bez konserwantów, które zabezpieczają je przed zepsuciem. Owoce dojrzewające w drodze do miejsca sprzedaży są droższe - trzeba pokryć koszty transportu - i mniej aromatyczne. Nieświeży miąższ mandarynek jest suchy, a skórka pomarszczona. Przy wyborze owoców kierujmy się wyglądem. Zwróćmy uwagę, by były mocno pomarańczowe, miękkawe, ale bez pustych miejsc pod skórką. Po ściśnięciu mandarynka powinna lekko pachnieć.

/ 5Mandarynki w kuchni

Obraz
© iStock.com

Mandarynki są najczęściej zjadane na surowo. Charakteryzują się słodkim lub słodko-kwaskowatym smakiem oraz łatwo je obrać, w związku z tym często wykorzystywane są w kuchni. Można z nich zrobić dżem, konfiturę lub inne przetwory. Dawką witamin jest również sok mandarynkowy. Mandarynki uświetnią każdą owocową sałatkę. Możemy je z powodzeniem dodawać do galaretek oraz dekoracji ciast i deserów. Niektórzy wrzucają je również do sałatek warzywnych, zup i potraw mięsnych. Z mandarynek można przygotować zdrową nalewkę, która przyda się w czasie przeziębienia lub grypy.

Zobacz wideo: Konfitura z cytryn

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości