Makrela w teriyaki
Makrela ma smaczne i delikatne mięso, dlatego świetnie sprawdza się w towarzystwie bardziej wyrazistych dodatków. Świeże filety możemy przyrządzić np. na sposób japoński, w ukochanym przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni sosie teriyaki.
Jego receptur jest wiele, ale główne składniki pozostają niezmienne – potrzebujemy takiej samej ilości (około ¼ szklanki) sosu sojowego, octu ryżowego oraz wina mirin (uzyskiwanego przez zmieszanie lekko sfermentowanego ryżu, specjalnej odmiany pleśni i wódki ryżowej). Wszystko wlewamy do garnka, dodajemy dwie łyżki cukru lub miodu, starty kawałek imbiru oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gotujemy przez 10 minut.
Umyte i osuszone filety z makreli oprószamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony, po czym zalewamy przygotowanym teriyaki i dusimy przez kolejne 2-3 minuty.