Sałatka makaronowa z brokułem i oliwkami
Składniki:
- opakowanie makaronu świderki,
- mały słoiczek czarnuch oliwek,
- 25 dag pomidorków koktajlowych,
- ½ brokułu,
- 15 dag startego parmezanu,
- kilka rozdrobnionych orzechów włoskich,
- oliwa z oliwek,
- suszone przyprawy: bazylia, oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie z kilkoma kroplami soku z cytryny. Pomidorki i oliwki pokrój w mniejsze kawałki. Kiedy makaron i brokuł są już ugotowane, umieść je w dużej misce, dodaj pomidorki i oliwki oraz posyp wszystko rozdrobnionymi orzechami włoskimi i tartym parmezanem. W szklance wymieszaj ze sobą 5 łyżek oliwy z oliwek, suszone zioła oraz pieprz i sól. Powstałą marynatą zalej sałatkę 15 min. przed podaniem.