Podstawowy przepis
Składniki: 100 g drobno mielonych migdałów, 200 g cukru pudru, 45 g cukru, 100 g białek w pokojowej temperaturze.
Przygotowanie:
1. Oddzielam białka od żółtek. Białka zostawiam w pokojowej temperaturze na 12 godzin.
2. Odmierzam dokładną ilość składników: 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 45 g zwykłego cukru.
3. Migdały blenduję kilka minut, aby były maksymalnie rozdrobnione. Można użyć mąki migdałowej albo mielonych migdałów.
4. Migdały i cukier puder przesypuję do sitka. Dokładnie przesiewam wszystko, a te grudki, które zostają wyrzucam.
5. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosypuję stopniowo cukier.
6. Do ubitej piany dodaję przesiane migdały wymieszane z cukrem pudrem i masę dokładnie mieszam.
7. Masę przekładam do woreczka silikonowego. Używam okrągłej końcówki.
8. Na blaszkę do pieczenia wykładam papier. Zaczynam formować małe kółka.
9. Makaroniki zostawiam w takiej postaci na godzinę. W tym czasie ukształtują się, a na powierzchni powstanie cieniutka błyszcząca powłoczka.
10. Nagrzewam piekarnik do 150 stopni C. Grzanie góra-dół. Wstawiam makaroniki na 13 minut. Obserwujcie jak się zmieniają podczas pieczenia. Makaroniki nie powinny się rumienić.
11. Upieczone makaroniki zostawiam na blaszce, póki całkowicie nie wystygną (zajmie to ok. 20 minut). Gotowe makaroniki przekładam ulubionym kremem.