Kulinarne inspiracje
Shirataki może początkowo odstraszać swoim charakterystycznym zapachem, który jednak szybko znika po przepłukaniu wodą. Makaron ten nie ma konkretnego smaku, ale szybko wchłania smak przypraw czy ziół i doskonale komponuje się ze słodkimi lub pikantnymi sosami. Dobrej jakości shirataki po ugotowaniu jest jędrny i smakuje dokładnie tak, jak dodatki z którymi się go wymiesza.
W japońskiej książce kucharskiej Hyakusen z 1846 roku znajduje się ponad 100 przepisów na wykorzystanie shirataki w kuchni. Doskonale łączy się zarówno z wieprzowiną i wołowiną, jak i rybami np. łososiem. Z dodatkiem warzyw i tofu przygotowanych metodą stir-fry, a także przypraw (sezam, imbir) stanowi pyszne i pożywne danie obiadowe.
Makaron z mąki konjac najprościej kupić w sieci, ale można dostać go również w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością czy azjatyckich delikatesach. Cena zależnie od producenta waha się do 7 do 10 złotych.
mp/WP Kuchnia