Makaron shirataki - hit czy kit?

Makaron, który prawie nie ma kalorii, tłuszczu i węglowodanów? Brzmi jak fikcja, ale w rzeczywistości to cechy shirataki, czyli japońskiego przysmaku, który hitem wdarł się do jadłospisu osób, które dbają o sylwetkę i chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5W czym tkwi sekret makaronu shirataki?

Obraz
© 123RF.COM

Makaron, który prawie nie ma kalorii, tłuszczu i węglowodanów? Brzmi jak fikcja, ale w rzeczywistości to cechy shirataki, czyli japońskiego przysmaku, który przebojem wdarł się do jadłospisu osób, które dbają o sylwetkę i chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.

W Azji znany jest już od wieków, ale na pozostałych kontynentach pojawił się stosunkowo niedawno - w Polsce najłatwiej dostać go w sklepach internetowych z żywnością ekologiczną i jedzeniem typu "light". Jednak w przeciwieństwie do innych "odchudzonych" produktów, shirataki wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne i szerokie zastosowanie w kuchni. Oto co warto o nim wiedzieć.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Shirataki, zwany również białym wodospadem, zawiera w sobie głównie wodę (97 proc.), ale to drugi składnik, z którego powstaje świadczy o jego wyjątkowości. Chodzi o mąkę z bulwy Konnyaku (Amorphophallus konjac). Roślina ta przypomina sporej wielkości buraka o nierównej powierzchni. Wygląda niepozornie, ale po zmieleniu powstaje z niej mączka zawierająca spore ilości włókna glukomannanu - błonnika rozpuszczalnego w wodzie.

Strawienie konjacku jest praktycznie niemożliwe, dlatego substancja ta przechodzi w postaci niezmienionej przez prawie cały przewód pokarmowy aż do jelita grubego i niczym szczotka "wymiata" wszelkie resztki niestrawionego jedzenia i toksyny. Tym samym usprawnia proces wydalania z organizmu substancji balastowych i pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Specjaliści ds. żywienia podkreślają, że optymalna ilość błonnika w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia hemoroidów oraz nowotworu jelita grubego, otyłości, chorób układu krążenia czy miażdżycy, dlatego tak ważne aby sięgać regularnie po produkty bogate w błonnik np. pełnoziarniste produkty zbożowe czy shirataki.

Makaron shirataki bogaty jest też w minerały (zawiera sporo dobrze przyswajalnego wapnia, a także cenne dawki cynku, magnezu i żelaza). Ponadto należy do grupy produktów zasadowych, które poleca się osobom z problemem nadmiernego zakwaszenia organizmu. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez chorych na celiakię.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę