Makaron shirataki - hit czy kit?
Makaron, który prawie nie ma kalorii, tłuszczu i węglowodanów? Brzmi jak fikcja, ale w rzeczywistości to cechy shirataki, czyli japońskiego przysmaku, który hitem wdarł się do jadłospisu osób, które dbają o sylwetkę i chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.
W czym tkwi sekret makaronu shirataki?
Makaron, który prawie nie ma kalorii, tłuszczu i węglowodanów? Brzmi jak fikcja, ale w rzeczywistości to cechy shirataki, czyli japońskiego przysmaku, który przebojem wdarł się do jadłospisu osób, które dbają o sylwetkę i chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.
W Azji znany jest już od wieków, ale na pozostałych kontynentach pojawił się stosunkowo niedawno - w Polsce najłatwiej dostać go w sklepach internetowych z żywnością ekologiczną i jedzeniem typu "light". Jednak w przeciwieństwie do innych "odchudzonych" produktów, shirataki wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne i szerokie zastosowanie w kuchni. Oto co warto o nim wiedzieć.
Co w nim siedzi?
Shirataki, zwany również białym wodospadem, zawiera w sobie głównie wodę (97 proc.), ale to drugi składnik, z którego powstaje świadczy o jego wyjątkowości. Chodzi o mąkę z bulwy Konnyaku (Amorphophallus konjac). Roślina ta przypomina sporej wielkości buraka o nierównej powierzchni. Wygląda niepozornie, ale po zmieleniu powstaje z niej mączka zawierająca spore ilości włókna glukomannanu - błonnika rozpuszczalnego w wodzie.
Strawienie konjacku jest praktycznie niemożliwe, dlatego substancja ta przechodzi w postaci niezmienionej przez prawie cały przewód pokarmowy aż do jelita grubego i niczym szczotka "wymiata" wszelkie resztki niestrawionego jedzenia i toksyny. Tym samym usprawnia proces wydalania z organizmu substancji balastowych i pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Specjaliści ds. żywienia podkreślają, że optymalna ilość błonnika w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia hemoroidów oraz nowotworu jelita grubego, otyłości, chorób układu krążenia czy miażdżycy, dlatego tak ważne aby sięgać regularnie po produkty bogate w błonnik np. pełnoziarniste produkty zbożowe czy shirataki.
Makaron shirataki bogaty jest też w minerały (zawiera sporo dobrze przyswajalnego wapnia, a także cenne dawki cynku, magnezu i żelaza). Ponadto należy do grupy produktów zasadowych, które poleca się osobom z problemem nadmiernego zakwaszenia organizmu. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez chorych na celiakię.
Hit na odchudzanie
Konjac jest beztłuszczowy, bezcukrowy i zawiera jedynie śladowe ilości węglowodanów. Producenci często na jego opakowaniach umieszczają slogan "zero kalorii", co z pewnością jest dobrym chwytem marketingowym, ale makaron shirataki w rzeczywistości jest po prostu niskokaloryczny (100 g to zazwyczaj 3-6 kcal zależnie od konkretnej firmy).
Dla osób, które chcą schudnąć i rozwiązać problem podjadania między posiłkami istotny jest fakt, że glucomannan w kontakcie z wodą zwiększa swoją objętość aż 17-krotnie. Tym samym po zjedzeniu makaronu shirataki dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Dodatkowo ze względu na żelową strukturę pokrywa ścianki przewodu pokarmowego ograniczając tym samym wchłanialność tłuszczów.
W kuracji odchudzającej należy jednak wziąć pod uwagę dodatki, z którymi spożywamy ten przysmak. Na nic jego wyjątkowe właściwości, gdy podany zostanie z kalorycznym sosem i tłustym mięsem.
Prozdrowotne właściwości
Doświadczenia na zwierzętach i badania in vitro dowiodły, że zawartość glukomannnu redukuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Grupa badawcza pod kierownictwem profesora Ebihara wykazała również, że regularne jedzenie makaronu shirataki wraz z innymi produktami spożywczymi normalizuje poziom insuliny we krwi i tym samym może zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę. Wśród innych wniosków naukowców na uwagę zasługuje fakt, że produkt ten obniża i stabilizuje poziom cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na poziom ciśnienia tętniczego we krwi.
Kulinarne inspiracje
Shirataki może początkowo odstraszać swoim charakterystycznym zapachem, który jednak szybko znika po przepłukaniu wodą. Makaron ten nie ma konkretnego smaku, ale szybko wchłania smak przypraw czy ziół i doskonale komponuje się ze słodkimi lub pikantnymi sosami. Dobrej jakości shirataki po ugotowaniu jest jędrny i smakuje dokładnie tak, jak dodatki z którymi się go wymiesza.
W japońskiej książce kucharskiej Hyakusen z 1846 roku znajduje się ponad 100 przepisów na wykorzystanie shirataki w kuchni. Doskonale łączy się zarówno z wieprzowiną i wołowiną, jak i rybami np. łososiem. Z dodatkiem warzyw i tofu przygotowanych metodą stir-fry, a także przypraw (sezam, imbir) stanowi pyszne i pożywne danie obiadowe.
Makaron z mąki konjac najprościej kupić w sieci, ale można dostać go również w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością czy azjatyckich delikatesach. Cena zależnie od producenta waha się do 7 do 10 złotych.
mp/WP Kuchnia