Makaron shirataki - hit czy kit?

Makaron, który prawie nie ma kalorii, tłuszczu i węglowodanów? Brzmi jak fikcja, ale w rzeczywistości to cechy shirataki, czyli japońskiego przysmaku, który hitem wdarł się do jadłospisu osób, które dbają o sylwetkę i chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5W czym tkwi sekret makaronu shirataki?

Obraz
© 123RF.COM

Makaron, który prawie nie ma kalorii, tłuszczu i węglowodanów? Brzmi jak fikcja, ale w rzeczywistości to cechy shirataki, czyli japońskiego przysmaku, który przebojem wdarł się do jadłospisu osób, które dbają o sylwetkę i chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.

W Azji znany jest już od wieków, ale na pozostałych kontynentach pojawił się stosunkowo niedawno - w Polsce najłatwiej dostać go w sklepach internetowych z żywnością ekologiczną i jedzeniem typu "light". Jednak w przeciwieństwie do innych "odchudzonych" produktów, shirataki wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne i szerokie zastosowanie w kuchni. Oto co warto o nim wiedzieć.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Shirataki, zwany również białym wodospadem, zawiera w sobie głównie wodę (97 proc.), ale to drugi składnik, z którego powstaje świadczy o jego wyjątkowości. Chodzi o mąkę z bulwy Konnyaku (Amorphophallus konjac). Roślina ta przypomina sporej wielkości buraka o nierównej powierzchni. Wygląda niepozornie, ale po zmieleniu powstaje z niej mączka zawierająca spore ilości włókna glukomannanu - błonnika rozpuszczalnego w wodzie.

Strawienie konjacku jest praktycznie niemożliwe, dlatego substancja ta przechodzi w postaci niezmienionej przez prawie cały przewód pokarmowy aż do jelita grubego i niczym szczotka "wymiata" wszelkie resztki niestrawionego jedzenia i toksyny. Tym samym usprawnia proces wydalania z organizmu substancji balastowych i pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Specjaliści ds. żywienia podkreślają, że optymalna ilość błonnika w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia hemoroidów oraz nowotworu jelita grubego, otyłości, chorób układu krążenia czy miażdżycy, dlatego tak ważne aby sięgać regularnie po produkty bogate w błonnik np. pełnoziarniste produkty zbożowe czy shirataki.

Makaron shirataki bogaty jest też w minerały (zawiera sporo dobrze przyswajalnego wapnia, a także cenne dawki cynku, magnezu i żelaza). Ponadto należy do grupy produktów zasadowych, które poleca się osobom z problemem nadmiernego zakwaszenia organizmu. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez chorych na celiakię.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu