Marchewkowe inspiracje Dominiki Wójciak
O rolę marchewki w polskiej kuchni zapytaliśmy Dominikę Wójciak, zwyciężczynię III edycji programu MasterChef i autorkę książki "Warzywo".
- Marchewek używamy najczęściej jako dodatku do rosołu, serwujemy z groszkiem czy jabłkiem i na tym kończy się zastosowanie tego produktu. A warzywo to jest nie tylko słodkie, ale i chrupiące, dlatego warto dodawać je m.in. do deserów - np. do klasycznego ciasta marchewkowego, jak i używać jako alternatywę dla makaronu - należy pokroić ją wtedy we wstążki. Osobiście lubię łączyć marchewki w takiej formie, pół na pół z makaronem, z sosem z koziego sera i kiszonymi cytrynami. Całość posypuję sporą ilością posiekanej natki pietruszki i w ten sposób powstaje nietypowe spaghetti. Warzywo to można oczywiście podać też na surowo z odrobiną soku z pomarańczy, otrzymując orzeźwiającą surówkę.