Listopad w kuchni: marchewka w różnych odsłonach

To produkt popularny, a jednocześnie często niedoceniany. Dietetycy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że jego konsumpcja doskonale wpływa na nasz organizm. Ale jak zaserwować to warzywo, aby nie kojarzyło się z oklepanymi dodatkami lub papką dla dzieci? Oto kilka wskazówek.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Pomarańczowy skarb

Obraz
© Wikimedia Commons CC0

Marchew spotkać możemy na każdym straganie i w każdym supermarkecie. To produkt popularny, a jednocześnie często niedoceniany. Dietetycy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że jego konsumpcja doskonale wpływa na nasz organizm. Ale jak zaserwować to warzywo, aby nie kojarzyło się z oklepanymi dodatkami lub papką dla dzieci? Oto kilka wskazówek.

/ 5Polski, zdrowy produkt

Obraz
© 123RF.COM

Marchew to jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. W naszym kraju spotkać można liczne odmiany marchwi o różnym zabarwieniu korzenia - białym, żółtym, pomarańczowym i purpurowym. Najbardziej wartościowe są odmiany w kolorze intensywnie pomarańczowym, zawierają one bowiem najwięcej karotenu.

To skarbnica witaminy A i K. W jej składzie znajdziemy również cenną luteinę, a także sporą dawkę beta-karotenu. A co ważne, można ją jeść w różnych formach. Marchewka może stanowić świetną bazę dania i doskonale urozmaici smak wielu potraw. W przypadku soków lepiej jednak sięgać po domowy wyrób z sokowirówki, niż gotowy napój z kartonu, który często jest niepotrzebnie dosładzany i wzbogacany o substancje konserwujące.

/ 5Marchewkowe inspiracje Dominiki Wójciak

Obraz
© Shutterstock.com

O rolę marchewki w polskiej kuchni zapytaliśmy Dominikę Wójciak, zwyciężczynię III edycji programu MasterChef i autorkę książki "Warzywo".

- Marchewek używamy najczęściej jako dodatku do rosołu, serwujemy z groszkiem czy jabłkiem i na tym kończy się zastosowanie tego produktu. A warzywo to jest nie tylko słodkie, ale i chrupiące, dlatego warto dodawać je m.in. do deserów - np. do klasycznego ciasta marchewkowego, jak i używać jako alternatywę dla makaronu - należy pokroić ją wtedy we wstążki. Osobiście lubię łączyć marchewki w takiej formie, pół na pół z makaronem, z sosem z koziego sera i kiszonymi cytrynami. Całość posypuję sporą ilością posiekanej natki pietruszki i w ten sposób powstaje nietypowe spaghetti. Warzywo to można oczywiście podać też na surowo z odrobiną soku z pomarańczy, otrzymując orzeźwiającą surówkę.

/ 5Jak ją jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Dominika Wójciak poleca dodawanie marchewki do porannej owsianki czy różu na mleku. Proponuje również marchewkowe lasagne bolognese nie tylko dla wegetarian i marchewkę pieczoną w towarzystwie winogron, serwowaną z fetą i soczewicą. Warzywo to można wykorzystać także do przygotowania pasztetu, a nawet chałwy!

/ 5Dla kogo marchewka?

Obraz
© 123RF.COM

Warzywo to powinno znaleźć się w diecie osób, które pracują przed ekranem monitora. Dzięki witaminie A, regularnie jedzona marchewka pomoże utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Natomiast zawarta w niej spora dawka witaminy K wspomaga leczenie się ran. Marchewka na stałe włączona do jadłospisu chroni również układ sercowo-naczyniowy - to zasługa luteiny i beta-karotenu.

To produkt polecany w przypadku problemów z układem trawienia. W jego składzie znajdziemy sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Ponadto, związek ten zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i redukuje uczucie głodu. Ostatnie badania kliniczne dowiodły, że marchew wykazuje również właściwości antynowotworowe.

Po warzywo to powinni sięgać zwłaszcza panowie. Naukowo udowodniono, że regularne spożywanie marchewek może się przyczynić do poprawy jakości spermy. Zawarty w ich składzie beta-karoten może zwiększyć ruchliwość plemników nawet o 10 proc.

Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców