Listopad w kuchni: marchewka w różnych odsłonach
To produkt popularny, a jednocześnie często niedoceniany. Dietetycy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że jego konsumpcja doskonale wpływa na nasz organizm. Ale jak zaserwować to warzywo, aby nie kojarzyło się z oklepanymi dodatkami lub papką dla dzieci? Oto kilka wskazówek.
Pomarańczowy skarb
Marchew spotkać możemy na każdym straganie i w każdym supermarkecie. To produkt popularny, a jednocześnie często niedoceniany. Dietetycy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że jego konsumpcja doskonale wpływa na nasz organizm. Ale jak zaserwować to warzywo, aby nie kojarzyło się z oklepanymi dodatkami lub papką dla dzieci? Oto kilka wskazówek.
Polski, zdrowy produkt
Marchew to jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. W naszym kraju spotkać można liczne odmiany marchwi o różnym zabarwieniu korzenia - białym, żółtym, pomarańczowym i purpurowym. Najbardziej wartościowe są odmiany w kolorze intensywnie pomarańczowym, zawierają one bowiem najwięcej karotenu.
To skarbnica witaminy A i K. W jej składzie znajdziemy również cenną luteinę, a także sporą dawkę beta-karotenu. A co ważne, można ją jeść w różnych formach. Marchewka może stanowić świetną bazę dania i doskonale urozmaici smak wielu potraw. W przypadku soków lepiej jednak sięgać po domowy wyrób z sokowirówki, niż gotowy napój z kartonu, który często jest niepotrzebnie dosładzany i wzbogacany o substancje konserwujące.
Marchewkowe inspiracje Dominiki Wójciak
O rolę marchewki w polskiej kuchni zapytaliśmy Dominikę Wójciak, zwyciężczynię III edycji programu MasterChef i autorkę książki "Warzywo".
- Marchewek używamy najczęściej jako dodatku do rosołu, serwujemy z groszkiem czy jabłkiem i na tym kończy się zastosowanie tego produktu. A warzywo to jest nie tylko słodkie, ale i chrupiące, dlatego warto dodawać je m.in. do deserów - np. do klasycznego ciasta marchewkowego, jak i używać jako alternatywę dla makaronu - należy pokroić ją wtedy we wstążki. Osobiście lubię łączyć marchewki w takiej formie, pół na pół z makaronem, z sosem z koziego sera i kiszonymi cytrynami. Całość posypuję sporą ilością posiekanej natki pietruszki i w ten sposób powstaje nietypowe spaghetti. Warzywo to można oczywiście podać też na surowo z odrobiną soku z pomarańczy, otrzymując orzeźwiającą surówkę.
Jak ją jeść?
Dominika Wójciak poleca dodawanie marchewki do porannej owsianki czy różu na mleku. Proponuje również marchewkowe lasagne bolognese nie tylko dla wegetarian i marchewkę pieczoną w towarzystwie winogron, serwowaną z fetą i soczewicą. Warzywo to można wykorzystać także do przygotowania pasztetu, a nawet chałwy!
Dla kogo marchewka?
Warzywo to powinno znaleźć się w diecie osób, które pracują przed ekranem monitora. Dzięki witaminie A, regularnie jedzona marchewka pomoże utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Natomiast zawarta w niej spora dawka witaminy K wspomaga leczenie się ran. Marchewka na stałe włączona do jadłospisu chroni również układ sercowo-naczyniowy - to zasługa luteiny i beta-karotenu.
To produkt polecany w przypadku problemów z układem trawienia. W jego składzie znajdziemy sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Ponadto, związek ten zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i redukuje uczucie głodu. Ostatnie badania kliniczne dowiodły, że marchew wykazuje również właściwości antynowotworowe.
Po warzywo to powinni sięgać zwłaszcza panowie. Naukowo udowodniono, że regularne spożywanie marchewek może się przyczynić do poprawy jakości spermy. Zawarty w ich składzie beta-karoten może zwiększyć ruchliwość plemników nawet o 10 proc.
Magdalena Pomorska/WP Kuchnia