Alkohol
O tym, że alkohol jest produktem szkodliwym dla zdrowia nie trzeba chyba nikomu przypominać. Choć np. wino w niewielkich ilościach ma też sporo zalet. Zawiera np. flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki i stanowią ochronę przed chorobami nowotworowymi; niwelującą efekty utleniania i procesów zapalnych typowych dla podeszłego wieku - melatoninę oraz resweratrol, który sprzyja redukcji wagi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wspomaga leczenie cukrzycy. Mimo to, sięgając po alkohol trzeba pamiętać o możliwych skutkach - uzależnieniu, a także wpływie na sylwetkę. Alkohol obniża bowiem poziom cukru we krwi, co sprawia, że pojawia się uczucie głodu, wymuszające na nas podjadanie. Aby uniknąć pokusy, kieliszek wina wypijmy do kolacji, pamiętając, że zawiera on ok. 150 kcal.
AD/mp/kuchnia.wp.pl