Truskawki
Nie ograniczajmy się w ilości spożywanych truskawek. Znajdująca się w nich witamina C jest niezbędna dla zdrowia dziąseł i jamy ustnej. Uwaga! Truskawki zaspokajają aż 70 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z kolei bogactwo antyoksydantów, które można znaleźć w owocu, zmniejsza ilość wolnych rodników, chroniąc tkanki miękkie jamy ustnej przed infekcjami i stanami zapalnymi, a nawet zmianami nowotworowymi. Nie bez znaczenia jest także obecność kwasu jabłkowego. Ciekawostką jest to, że jego aktywne oddziaływanie na przebarwienia znajdujące się na szkliwie… wybiela zęby. – Najcenniejsza w truskawkach jest witamina C, która jest niezbędna do walki z chorobami dziąseł. Dieta, która w nią obfituje, chroni dziąsła przed infekcjami bakteryjnymi prowadzącymi m.in. do stanów zapalnych, nadwrażliwości czy opuchlizny dziąseł. Z ilością spożywanych truskawek powinni jednak uważać alergicy – mówi ekspert.