Nalewka z czarnej porzeczki
Działa korzystnie we wszelkich zaburzeniach trawienia. Ma właściwości wykrztuśne. Poleca się ją w nieżycie górnych dróg oddechowych i przy kłopotach z gardłem. Aby przygotować nalewkę, pół kilograma dojrzałych owoców czarnej porzeczki, pozbawionych ogonków i szypułek, należy włożyć do słoja i zalać 0,75 litra wódki. Słój szczelnie zamknąć i trzymać przez półtora miesiąca w miejscu ciepłym i słonecznym. Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować przez bibułę. Z pół kilograma cukru i pół litra wody zrobić syrop cukrowy. Do ciepłego syropu wlać nalewkę i dobrze wymieszać. Odstawić na tydzień w temperaturze pokojowej, nie na słońcu. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie pozamykać. Na trzy miesiące pozostawić w miejscu chłodnym i zaciemnionym.