Letnie nalewki
Lato pachnie owocami, roślinami i ziołami, które są smaczne i znane z prozdrowotnych właściwości. Jak mądrze je wykorzystać? Przygotować z nich nalewki, które za kilka miesięcy będą naturalnym lekiem na przeziębienie i inne dolegliwości.
Wykorzystaj zdrowotne właściwości
Lato pachnie owocami, roślinami i ziołami, które są smaczne i znane z prozdrowotnych właściwości. Jak mądrze je wykorzystać? Przygotować z nich nalewki, które za kilka miesięcy będą naturalnym lekiem na przeziębienie i inne dolegliwości.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Nalewka z czerwonej porzeczki
Owoce zawierają pektyny, witaminy (m.in. C, P), sole mineralne oraz cukry. Ze świeżych, dojrzałych czerwonych porzeczek należy wycisnąć pół litra soku. Wlać do słoja i połączyć z litrem gorącej wody, w której rozpuszczono pół kilograma cukru. Wlać 0,75 litra spirytusu. Dodać ćwierć kilograma rodzynek, kawałek cynamonu i trzy goździki. Wstrząsnąć, aby składniki się połączyły. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na pół roku. Nalewka z czerwonej porzeczki działa wzmacniająco - dobrze służy osobom fizycznie i psychicznie wyczerpanym. Reguluje procesy trawienne. Działa wykrztuśnie; zalecana jest w zapaleniu gardła. Pić łyżkę stołową dwa razy dziennie, a w przeziębieniu po łyżce stołowej kilka razy na dzień.
Nalewka agrestowa
Agrest kojarzy nam się z pełnią lata. Zawiera pektyny, witaminy A, C i z grupy B, a także łatwo przyswajalne żelazo, fosfor i miedź. Nalewka agrestowa to znakomity środek wzmacniający dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infekcjach. Składniki: kilogram dojrzałego agrestu, pół kilograma cukru, kawałek korzenia imbiru, laska wanilii, litr 50-procentowej wódki zrobionej ze spirytusu. Wykonanie: agrest umyć na sicie, obrać z ogonków i szypułek. Włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć, by owoce popękały. Dodać pół kilograma cukru, wanilię i imbir. Zalać litrem wódki. Przez dwa tygodnie szczelnie zamknięty słój trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu. Następnie przecedzić przez sito i przelać przez bibułkę filtracyjną. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Przez pół roku trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Pić łyżkę stołową dziennie.
Morelówka
Stosuje się ją w zwalczaniu anemii - z racji bogactwa żelaza, a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych. Do jej przygotowania potrzebny jest litr spirytusu, dwie szklanki wody, trzy szklanki cukru, dwie szklanki wypestkowanych, pokrojonych w ćwiartki, dojrzałych i koniecznie dorodnych moreli oraz pięć dobrze potłuczonych pestek z moreli. Wykonanie: zagotowujemy szklankę wody z cukrem, na syrop wrzucamy morele, dodajemy potłuczone pestki i znowu gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce, szczelnie przykryte. Następnego dnia syrop z moreli cedzimy przez gęste sito, przelewamy do słoja. Dodajemy spirytus i dwie szklanki wody. Mieszamy i odstawiamy na trzy miesiące w chłodne miejsce. Nalewka może stać nieco dłużej; z czasem nabiera aromatu i mocy.
Nalewka jagodowa
Nalewka jagodowa reguluje trawienie, korzystnie wpływa na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodząc ich stany zapalne. Warto stosować ją w lekkich biegunkach, nieżytach żołądka i jelit, a także przy problemach z brakiem apetytu. Zalecana w przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych. Aby ją przyrządzić, półtora litra umytych i przebranych jagód należy zasypać kilogramem cukru. Następnie codziennie, przez sześć tygodni, potrząsać słojem i trzymać na słonecznym parapecie. Po tym czasie odlać sok, a owoce zalać litrem spirytusu i ponownie odstawić na sześć tygodni. Czasem też wstrząsnąć słojem. Zlać nalew, a owoce zalać litrem wody źródlanej. Zostawić na trzy dni - w tym czasie znowu wstrząsać słojem. Następnie zlać wodę i połączyć ze wcześniejszym nalewem.
Nalewka poziomkowa
Owoce zawierają sole mineralne, garbniki, witaminę C, kwas cytrynowy i cukier. Nalewka z poziomek działa przeciwgorączkowo. Stosuje się ją w trakcie przeziębienia, w grypie i anginie. Jest pożyteczna w likwidowaniu zaparć i anemii, oczyszcza krew. Profilaktycznie najlepiej pić łyżkę nalewki dziennie. Wykonanie: dojrzałe owoce poziomek umyć i wsypać do słoja. Zalać wódką (70 proc.) zrobioną ze spirytusu, tak by zakryła owoce. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na cztery miesiące. Po zlaniu na każdy litr nalewki dodać 10 dag cukru. Po rozpuszczeniu cukru nalewkę przefiltrować przez bibułę, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Należy pozwolić jej dojrzewać przez pół roku w tym samym miejscu.
Nalewka z czarnej porzeczki
Działa korzystnie we wszelkich zaburzeniach trawienia. Ma właściwości wykrztuśne. Poleca się ją w nieżycie górnych dróg oddechowych i przy kłopotach z gardłem. Aby przygotować nalewkę, pół kilograma dojrzałych owoców czarnej porzeczki, pozbawionych ogonków i szypułek, należy włożyć do słoja i zalać 0,75 litra wódki. Słój szczelnie zamknąć i trzymać przez półtora miesiąca w miejscu ciepłym i słonecznym. Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować przez bibułę. Z pół kilograma cukru i pół litra wody zrobić syrop cukrowy. Do ciepłego syropu wlać nalewkę i dobrze wymieszać. Odstawić na tydzień w temperaturze pokojowej, nie na słońcu. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie pozamykać. Na trzy miesiące pozostawić w miejscu chłodnym i zaciemnionym.
Nalewka miętowa
Mięta to dobrze znane ziele o silnym balsamicznym zapachu. Liście zbiera się w czasie kwitnienia od czerwca do sierpnia. Zawierają olejek eteryczny i mentolowy, garbniki, kwasy organiczne, związki pektynowe i sole mineralne. Nalewka miętowa uspokaja bóle i silnie pobudza do czynności niemal wszystkie części organizmu. Stosowana przy dolegliwościach żołądkowych - głównie niestrawności i wzdęciach. Świeżo zebrane młode liście mięty (dwie duże garście) zalać litrem wódki (70 proc.) zrobionej ze spirytusu. Przez miesiąc trzymać w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu w szczelnie zamkniętym słoju. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Trzymać w dobrze zamkniętych butelkach. Stosować od pięciu do dwudziestu pięciu kropli na łyżeczkę do herbaty cukru lub mały kieliszek przegotowanej ciepłej wody.
Nalewka malinowa
Malina jest smaczna i zdrowa - zawiera kwas jabłkowy i cytrynowy, pektyny, witaminę C oraz z grupy B. Nalewka wywołuje poty i działa przeciwgorączkowo, a także przeciwkaszlowo. Może być stosowana przy przeziębieniach, w trakcie grypy i anginy. Dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Właściwości uspokajające nalewki malinowej pomagają kobietom w okresie przekwitania. Składniki: kilogram malin, 15 dag cukru, pół litra spirytusu. Wykonanie: maliny przebrać, opłukać, osączyć z wody. Ułożyć w słoju, przesypując cukrem. Przykryć płótnem i pozostawić na cztery tygodnie w nasłonecznionym miejscu. Zalać spirytusem, zakorkować i pozostać na sześć tygodni. Po tym czasie przecedzić do butelek przez lejek z watą lub bibułę filtracyjną, zakorkować, przenieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, pozostawić na kilka miesięcy.
Nalewka dziewannowa
Nazwę zawdzięcza dziewannie wielokwiatowej - roślinie o prostej łodydze, karbowanych liściach i żółtych kwiatach układających się w pęczki. Kwitnie od czerwca do września. Dziewanna rośnie na nieużytkach, przy drogach i na piaszczystych wzgórzach. Zawiera olejek eteryczny, kwas jabłkowy, sole wapniowe, cukier ślazowy. Nalewka jest dobra na przeziębienia - ma działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe i osłaniające. Pomaga w zaburzeniach przewodu pokarmowego. Wykonanie: 100 g płatków kwiatów dziewanny wsypać do słoja i zalać 0,5 litra wódki (70 proc.). Przez trzy tygodnie słój szczelnie zamknięty trzymać na słońcu. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Przelać do szczelnie zamykanej butelki. Odstawić na miesiąc. Pić, nalewając 25 kropli na łyżkę stołową wody lub łyżeczkę do herbaty.
Nalewka owocowa
Potrzebny nam będzie kilogram letnich owoców - truskawek, wiśni, czereśni, poziomek, a także pół litra spirytusu, 20 dag cukru i pół szklanki rumu. Owoce przebrać, opłukać, obrać z szypułek, usunąć pestki. Rozdrobnić i zalać spirytusem, wsypać cukier, wlać do gąsiorka i odstawić na pięć tygodni. Przecedzić przez lejek z watą, połączyć z rumem, przelać do butelek. Zakorkować, przenieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, pozostawić na kilka miesięcy. Ze względu na różnorodność owoców to bardzo zdrowa nalewka. Truskawka pełna jest witaminy C, PP, pektyn, fosforu i wapnia. Wiśnie zawierają witaminy z grupy B, K, C, kwas foliowy, miedź i żelazo. Z kolei w czereśniach znajduje się potas, który dobroczynnie wpływa na serce, stawy oraz nerki. W czereśniach obecne są też witaminy z grupy B oraz witamina A i C. Dla zdrowia, profilaktycznie, najlepiej pić łyżkę stołową nalewki dziennie.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Korzystałam głównie z:
?Nalewki zdrowotne?, Jan Rogala, wyd. Baobab, Warszawa 2003/2007