Łosoś zapiekany w cieście francuskim
Składniki: 600 g filetu z łososia, olej rzepakowy, 2 garście świeżego szpinaku, masło klarowane, pieprz cytrynowy, 2 ząbki czosnku, sól, opakowanie ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
Filet z łososia przekrój w poprzek i oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop oliwą. Szpinak posiekaj i podsmaż go na maśle klarowanym razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak. Teraz przykryj je ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 min. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym.