Zupa rybna z karpia
Najważniejszym elementem każdej zupy rybnej jest wywar, który przygotowujemy z resztek ryb (ości, kręgosłup, głowa, płetwy) i warzyw. Wywar gotujemy krótko, maksymalnie godzinę, bo inaczej zrobi się gorzki. Karp jest rybą, która kojarzy nam się głównie ze świętami, ale warto jeść tę rybę przez cały rok. Do tego przepisu potrzebujemy karpia, marchew, pietruszkę, pora, cebulę, przecier pomidorowy i przyprawy. Karpia dzielimy na filety, resztki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut. Płyn przelewamy przez sito, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do wywaru. Gdy warzywa zmiękną, wkładamy do garnka filety z ryby i gotujemy kilka minut. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, dodajemy dwie łyżki mąki, podsmażamy, dolewamy trochę wywaru z ryby i taką zasmażkę przelewamy do zupy. Posypujemy koperkiem.