Lato to rybka - ale przecież nie tylko z patelni!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Przepisy na zupy rybne

Obraz
© 123RF

Dania z ryb powinny znajdować się w naszym jadłospisie codziennie. Najczęściej jemy ryby smażone lub pieczone, rzadko jednak gotujemy je. Zupy rybne są smaczne, zdrowe, a ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Oto fantastyczne, aromatyczne zupy rybne, inspirowane nie tylko polską kuchnią.

/ 7Zupa rybna z karpia

Obraz
© 123RF

Najważniejszym elementem każdej zupy rybnej jest wywar, który przygotowujemy z resztek ryb (ości, kręgosłup, głowa, płetwy) i warzyw. Wywar gotujemy krótko, maksymalnie godzinę, bo inaczej zrobi się gorzki. Karp jest rybą, która kojarzy nam się głównie ze świętami, ale warto jeść tę rybę przez cały rok. Do tego przepisu potrzebujemy karpia, marchew, pietruszkę, pora, cebulę, przecier pomidorowy i przyprawy. Karpia dzielimy na filety, resztki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut. Płyn przelewamy przez sito, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do wywaru. Gdy warzywa zmiękną, wkładamy do garnka filety z ryby i gotujemy kilka minut. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, dodajemy dwie łyżki mąki, podsmażamy, dolewamy trochę wywaru z ryby i taką zasmażkę przelewamy do zupy. Posypujemy koperkiem.

/ 7Bouillabaisse

Obraz
© 123RF

Francuska zupa z ryb i owoców morza to fantastyczne danie, z którego słynie przede wszystkim okolica Marsylii. Składniki: ryby morskie (dorsz, halibut, turbot, sola, etc), kilka krewetek, omułków, kalmary, koper włoski, czosnek, cebula, pomidory, oliwa, cukier, sól, anyż gwiazdkowy, pieprz, szafran. W dużym garnku rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej posiekany koper, cebulę, czosnek i szafran. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory i anyż. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sprawiamy ryby i z resztek gotujemy wywar. Dolewamy wywar do warzyw i gotujemy 10 minut. Na koniec wkładamy do wywaru filety rybne i owoce mora. Po trzech minutach zupa jest gotowa.

/ 7Zupa ucha

Obraz
© 123RF

Rosjanie słyną z tej zupy, choć osoby nieprzepadające za obieraniem ryb z ości nie będą jej zwolennikami. Potrzebujemy: małe ryby (okonie, płocie, karasie), jedna większa ryba (szczupak, lin, sum), włoszczyzna, cebula, sól, pieprz, liść laurowy, posiekana natka pietruszki i koperek. Najpierw gotujemy małe rybki razem z pokrojoną włoszczyzną. Delikatnie zbieramy szumowiny z powierzchni. Dodajemy przekrojoną na pół cebule i nadal gotujemy. Wywar przecedzamy, z rybek zdejmujemy tyle mięsa, ile się da i wrzucamy do wywaru. Dużą rybę kroimy w dzwonka. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wrzucamy dzwonka z ryby i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut. Posypujemy natką i koperkiem.

/ 7Węgierska zupa halászlé

Obraz
© 123RF

Halászlé, czyli węgierska zupa rybna, przez smakoszy uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jest sycąca, aromatyczna i lekko pikantna. Najlepsza jest gotowana w kociołku nad ogniskiem, ale w tradycyjnej kuchni też można ją przygotować bez problemów. Do tej zupy nadają się duże ryby: karpie, sandacze, szczupaki lub sumy. Potrzebne nam będą: wywar rybny, kilogram ryby, kilka pomidorów, cebula, cztery ząbki czosnku, dwie papryki, łyżeczka ostrej papryki, śmietana, pieprz, sól, olej, szczypta cukru. Z kręgosłupów, płetw, głowy i warzyw gotujemy wywar. Doprawiamy go solą i pieprzem. W rondlu podsmażamy na oleju posiekaną paprykę, cebulę , czosnek i pomidory. Wlewamy wywar, dodajemy pieprz i chili. Na koniec wrzucamy kawałki ryby i gotujemy kilka minut. Zaprawiamy kwaśną śmietaną.

/ 7Kaszubska zupa z flądry

Obraz
© 123RF

Na północy Polski, gdzie ryb jest sporo, do dziś robi się zupy z każdej ryby. Tradycyjnym przepisem na Kaszubach jest zupa z flądry, taniej i bardzo smacznej ryby. Składniki: cztery flądry, marchewka, pietruszka, łodyga selera naciowego, por, ogórek, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Ryby sprawiamy, odcinamy głowy i wkładamy do szerokiego garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Delikatnie wyjmujemy ryby i obieramy dokładnie mięso z ości. Mięso wrzucamy z powrotem do wywaru, podgrzewamy i podajemy.

/ 7Zupa krem z łososia

Obraz
© 123RF

Rybne zupy krem są świetną propozycją np. na przyjęcie. Potrzebujemy: 200 gramów fileta z łososia bez ości, pora, dwóch ziemniaków, pietruszki, słodkiej śmietanki, soku z cytryny, soli, pieprzu, koperku. Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oliwie kilka minut. Dolewamy wody, dodajemy sól i pieprz. Wszystko gotujemy do momentu, kiedy warzywa zmiękną, wkładamy rybę, doprawiamy sokiem z cytryny. Gotujemy kilka minut, dolewamy śmietankę i całość miksujemy. Podajemy z grzankami.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu