Lato to rybka - ale przecież nie tylko z patelni!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Przepisy na zupy rybne

Obraz
© 123RF

Dania z ryb powinny znajdować się w naszym jadłospisie codziennie. Najczęściej jemy ryby smażone lub pieczone, rzadko jednak gotujemy je. Zupy rybne są smaczne, zdrowe, a ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Oto fantastyczne, aromatyczne zupy rybne, inspirowane nie tylko polską kuchnią.

/ 7Zupa rybna z karpia

Obraz
© 123RF

Najważniejszym elementem każdej zupy rybnej jest wywar, który przygotowujemy z resztek ryb (ości, kręgosłup, głowa, płetwy) i warzyw. Wywar gotujemy krótko, maksymalnie godzinę, bo inaczej zrobi się gorzki. Karp jest rybą, która kojarzy nam się głównie ze świętami, ale warto jeść tę rybę przez cały rok. Do tego przepisu potrzebujemy karpia, marchew, pietruszkę, pora, cebulę, przecier pomidorowy i przyprawy. Karpia dzielimy na filety, resztki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut. Płyn przelewamy przez sito, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do wywaru. Gdy warzywa zmiękną, wkładamy do garnka filety z ryby i gotujemy kilka minut. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, dodajemy dwie łyżki mąki, podsmażamy, dolewamy trochę wywaru z ryby i taką zasmażkę przelewamy do zupy. Posypujemy koperkiem.

/ 7Bouillabaisse

Obraz
© 123RF

Francuska zupa z ryb i owoców morza to fantastyczne danie, z którego słynie przede wszystkim okolica Marsylii. Składniki: ryby morskie (dorsz, halibut, turbot, sola, etc), kilka krewetek, omułków, kalmary, koper włoski, czosnek, cebula, pomidory, oliwa, cukier, sól, anyż gwiazdkowy, pieprz, szafran. W dużym garnku rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej posiekany koper, cebulę, czosnek i szafran. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory i anyż. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sprawiamy ryby i z resztek gotujemy wywar. Dolewamy wywar do warzyw i gotujemy 10 minut. Na koniec wkładamy do wywaru filety rybne i owoce mora. Po trzech minutach zupa jest gotowa.

/ 7Zupa ucha

Obraz
© 123RF

Rosjanie słyną z tej zupy, choć osoby nieprzepadające za obieraniem ryb z ości nie będą jej zwolennikami. Potrzebujemy: małe ryby (okonie, płocie, karasie), jedna większa ryba (szczupak, lin, sum), włoszczyzna, cebula, sól, pieprz, liść laurowy, posiekana natka pietruszki i koperek. Najpierw gotujemy małe rybki razem z pokrojoną włoszczyzną. Delikatnie zbieramy szumowiny z powierzchni. Dodajemy przekrojoną na pół cebule i nadal gotujemy. Wywar przecedzamy, z rybek zdejmujemy tyle mięsa, ile się da i wrzucamy do wywaru. Dużą rybę kroimy w dzwonka. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wrzucamy dzwonka z ryby i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut. Posypujemy natką i koperkiem.

/ 7Węgierska zupa halászlé

Obraz
© 123RF

Halászlé, czyli węgierska zupa rybna, przez smakoszy uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jest sycąca, aromatyczna i lekko pikantna. Najlepsza jest gotowana w kociołku nad ogniskiem, ale w tradycyjnej kuchni też można ją przygotować bez problemów. Do tej zupy nadają się duże ryby: karpie, sandacze, szczupaki lub sumy. Potrzebne nam będą: wywar rybny, kilogram ryby, kilka pomidorów, cebula, cztery ząbki czosnku, dwie papryki, łyżeczka ostrej papryki, śmietana, pieprz, sól, olej, szczypta cukru. Z kręgosłupów, płetw, głowy i warzyw gotujemy wywar. Doprawiamy go solą i pieprzem. W rondlu podsmażamy na oleju posiekaną paprykę, cebulę , czosnek i pomidory. Wlewamy wywar, dodajemy pieprz i chili. Na koniec wrzucamy kawałki ryby i gotujemy kilka minut. Zaprawiamy kwaśną śmietaną.

/ 7Kaszubska zupa z flądry

Obraz
© 123RF

Na północy Polski, gdzie ryb jest sporo, do dziś robi się zupy z każdej ryby. Tradycyjnym przepisem na Kaszubach jest zupa z flądry, taniej i bardzo smacznej ryby. Składniki: cztery flądry, marchewka, pietruszka, łodyga selera naciowego, por, ogórek, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Ryby sprawiamy, odcinamy głowy i wkładamy do szerokiego garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Delikatnie wyjmujemy ryby i obieramy dokładnie mięso z ości. Mięso wrzucamy z powrotem do wywaru, podgrzewamy i podajemy.

/ 7Zupa krem z łososia

Obraz
© 123RF

Rybne zupy krem są świetną propozycją np. na przyjęcie. Potrzebujemy: 200 gramów fileta z łososia bez ości, pora, dwóch ziemniaków, pietruszki, słodkiej śmietanki, soku z cytryny, soli, pieprzu, koperku. Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oliwie kilka minut. Dolewamy wody, dodajemy sól i pieprz. Wszystko gotujemy do momentu, kiedy warzywa zmiękną, wkładamy rybę, doprawiamy sokiem z cytryny. Gotujemy kilka minut, dolewamy śmietankę i całość miksujemy. Podajemy z grzankami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz