Róże z jabłek i ciasta francuskiego
Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką, 3/4 szklanki + 3 łyżki cukru, 1 łyżka cynamonu.
Przygotowanie: jabłka wraz ze skórką pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm. W garnuszku zagotować 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu włożyć owoce i gotować je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Gotowe odcedzić. Ciasto posypać mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu, a następnie arkusz pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku ułożyć kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Pasek zwinąć i włożyć do foremki – analogicznie postępować z resztą składników. Piec około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.