Przekąski i słodkości jak kwiaty
Dzień kobiet to tuziny kwiatów, barwne bukiety i wiązanki wręczane paniom z okazji ich święta. Nietypowym, a zarazem bardzo smacznym i praktycznym, prezentem dla płci pięknej mogą być smakołyki wyglądem przypominające kwiaty. Oto kilka przepisów na ciastka-róże, bukiet tulipanów z twarożkiem na śniadanie czy rzodkiewkowy ogródek.
Składniki: kilka kromek pieczywa żytniego lub pumpernikla , 150 g wędzonego łososia, 200 g kremowego serka śmietankowego, 2 duże ogórki, pęczek rzodkiewek, sól i pieprz do smaku, zielenina do przybrania. Przydatne: wykałaczki i okrągłe foremki.
Przygotowanie: łososia pokroić, a następnie zblendować z serkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową włożyć na kilka chwil do lodówki, aby smaki się przegryzły. Ogórka obrać i pokroić na kilku centymetrowe plastry. Z umytych rzodkiewek wyciąć kwiatki. Z kromek pieczywa wyciąć okręgi i posmarować je pastą rybną. Na wykałaczki wbić ogórka, górę przystroić rzodkiewką i dodać zieleninę.
Róże z jabłek i ciasta francuskiego
Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką, 3/4 szklanki + 3 łyżki cukru, 1 łyżka cynamonu.
Przygotowanie: jabłka wraz ze skórką pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm. W garnuszku zagotować 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu włożyć owoce i gotować je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Gotowe odcedzić. Ciasto posypać mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu, a następnie arkusz pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku ułożyć kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Pasek zwinąć i włożyć do foremki – analogicznie postępować z resztą składników. Piec około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.
Bukiet tulipanów na śniadanie
Składniki: 5 małych pomidorków śliwkowych, 5 łyżek serka śmietankowego, posiekana bazylia (kilka listków), sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka pesto rosso z suszonych pomidorów, 5 zielonych cebulek lub grubszego szczypiorku.
Przygotowanie: pomidorki umyć i naciąć z jednej strony w kształcie krzyżyka i wyciągnąć część miąższu. Z drugiej strony wydrążyć małą dziurkę na zieloną cebulkę. Do każdego pomidorka z jednej strony wbić cebulkę, a środek wypełnić serkiem śmietankowym wymieszanym z pesto, bazylią i przyprawami. Bukiet ułożyć na talerzu, można udekorować wstążką.
Truskawkowe róże
Składniki: kilka sporych truskawek z szypułkami. Przydatne: patyczki do szaszłyków, borówki do dekoracji.
Przygotowanie: truskawki umyć i ponacinać od dołu na kształt różyczek. Patyczki wbić przez szypułki do połowy owoców. Truskawki wraz z umytymi borówkami ułożyć na talerzu i podawać.
Kwiatek na kawie
Jeśli nie mamy czasu na wycinanie czy pieczenie, nawet zwykłą kawę możemy zamienić w kwiatka. Wystarczy użyć specjalnej nakładki lub zrobić ją z twardszej kartki – wycinając określony kształt. Kawę (zbożową lub klasyczną) udekorować pianką z ubitego mleka (najlepsze będzie do tego mleko krowie). Przyłożyć nakładkę i całość oprószyć kakao.