Kwiatki do zjedzenia. Nie tylko na Dzień Kobiet

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Pomorska

/ 5Przekąski i słodkości jak kwiaty

Obraz
© Shutterstock.com

Dzień kobiet to tuziny kwiatów, barwne bukiety i wiązanki wręczane paniom z okazji ich święta. Nietypowym, a zarazem bardzo smacznym i praktycznym, prezentem dla płci pięknej mogą być smakołyki wyglądem przypominające kwiaty. Oto kilka przepisów na ciastka-róże, bukiet tulipanów z twarożkiem na śniadanie czy rzodkiewkowy ogródek.

Składniki: kilka kromek pieczywa żytniego lub pumpernikla , 150 g wędzonego łososia, 200 g kremowego serka śmietankowego, 2 duże ogórki, pęczek rzodkiewek, sól i pieprz do smaku, zielenina do przybrania. Przydatne: wykałaczki i okrągłe foremki.
Przygotowanie: łososia pokroić, a następnie zblendować z serkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową włożyć na kilka chwil do lodówki, aby smaki się przegryzły. Ogórka obrać i pokroić na kilku centymetrowe plastry. Z umytych rzodkiewek wyciąć kwiatki. Z kromek pieczywa wyciąć okręgi i posmarować je pastą rybną. Na wykałaczki wbić ogórka, górę przystroić rzodkiewką i dodać zieleninę.

/ 5Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką, 3/4 szklanki + 3 łyżki cukru, 1 łyżka cynamonu.
Przygotowanie: jabłka wraz ze skórką pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm. W garnuszku zagotować 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu włożyć owoce i gotować je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Gotowe odcedzić. Ciasto posypać mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu, a następnie arkusz pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku ułożyć kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Pasek zwinąć i włożyć do foremki – analogicznie postępować z resztą składników. Piec około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

/ 5Bukiet tulipanów na śniadanie

Obraz
© Fotolia

Składniki: 5 małych pomidorków śliwkowych, 5 łyżek serka śmietankowego, posiekana bazylia (kilka listków), sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka pesto rosso z suszonych pomidorów, 5 zielonych cebulek lub grubszego szczypiorku.
Przygotowanie: pomidorki umyć i naciąć z jednej strony w kształcie krzyżyka i wyciągnąć część miąższu. Z drugiej strony wydrążyć małą dziurkę na zieloną cebulkę. Do każdego pomidorka z jednej strony wbić cebulkę, a środek wypełnić serkiem śmietankowym wymieszanym z pesto, bazylią i przyprawami. Bukiet ułożyć na talerzu, można udekorować wstążką.

/ 5Truskawkowe róże

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: kilka sporych truskawek z szypułkami. Przydatne: patyczki do szaszłyków, borówki do dekoracji.
Przygotowanie: truskawki umyć i ponacinać od dołu na kształt różyczek. Patyczki wbić przez szypułki do połowy owoców. Truskawki wraz z umytymi borówkami ułożyć na talerzu i podawać.

/ 5Kwiatek na kawie

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli nie mamy czasu na wycinanie czy pieczenie, nawet zwykłą kawę możemy zamienić w kwiatka. Wystarczy użyć specjalnej nakładki lub zrobić ją z twardszej kartki – wycinając określony kształt. Kawę (zbożową lub klasyczną) udekorować pianką z ubitego mleka (najlepsze będzie do tego mleko krowie). Przyłożyć nakładkę i całość oprószyć kakao.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki