Trwa ładowanie...

Kwas solny - E507

Kwas solny kojarzony jest z silnie żrącą substancją z lekcji chemii. Dla niektórych wielką niespodzianką może okazać się więc fakt, że jest on dodawany do produktów żywnościowych, z którymi mamy styczność na co dzień. Czy E507 jest toksyczny dla naszego organizmu? Sprawdźmy to!

Kwas solny - E507Źródło: 123RF.COM
d4i1ksi
d4i1ksi

E507, czyli...

Kwas chlorowodorowy to nieorganiczny związek chemiczny potocznie nazywany „Zajzajerem”. Jest silnie żrącym roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Kwas solny znajduje się w naszym organizmie. Umożliwia trawienie białek w żołądku poprzez aktywację enzymów. Dzięki niemu proces wchłaniania żelaza i wapnia jest łatwiejszy.

E507 występuje na liście dodatków chemicznych do produktów żywnościowych. Jest on w grupie środków pomocniczych obok kwasu siarkowego czy chlorku magnezu. Kwas chlorowodorowy jest dopuszczony do stosowania w państwach Unii Europejskiej. Środki pomocnicze nie wpływają znacząco na smak czy zapach produktów spożywczych. Dodawane są w celu przedłużenia ich trwałości czy regulacji kwasowości. Ich obecność nie wpływa szkodliwie na nasz organizm.

Otrzymywanie

Kwas solny otrzymywany jest w procesie wchłaniania w wodzie chlorowodoru w stanie gazowym lub ze spalania wody w chlorze. Jest także produktem ubocznym różnego rodzaju procesów przemysłowych.

E507 w kuchni

Związek E507 stosowany jest w produktach żywnościowych jako regulator kwasowości.
Znajdziemy go w składzie:

  1. wyrobów cukierniczych,
  2. serów twarogowych,
  3. serków homogenizowanych,
  4. żywności dla dzieci i niemowląt,
  5. przypraw,
  6. syropów,
  7. napojów niskoprocentowych (piwo) ,
  8. przetworzonych produktów zbożowych.
d4i1ksi

Zastosowanie

Kwas chlorowodorowy ma szerokie zastosowanie w przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych czy garbarskim. Stosuje się go w farmacji, podczas ekstrakcji rud oraz przy czyszczeniu metali. E507 dodawany jest również do farb i rozjaśniaczy do włosów.

Skutki uboczne

Kwas solny jest bardzo rzadko dodawany do produktów spożywczych. Ilość E507 w żywności nie zagraża naszemu zdrowiu. Kwas solny jest jednak żrący w bezpośrednim kontakcie ze skórą.

Czy wiesz, że...

  1. Nazwa „kwas solny” pochodzi od dawnej metody otrzymywania go ze stężonego kwasu siarkowego i soli kamiennej (czyli „kwas z solą”).
  2. Kwas solny wykorzystuje się także nielegalnie do produkowania narkotyków.
  3. W połączeniu z kwasem azotowym tworzy „wodę królewską”, która rozpuszcza chemicznie nawet złoto.

Magdalena Bury

d4i1ksi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i1ksi
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj