Risotto z kurkami
Risotto przygotowane z kurkami jest bardzo delikatne i aromatyczne. Składniki: szklanka kurek, dwie szklanki ryżu arborio, posiekana cebula, pokrojona drobno łodyga selera naciowego, posiekany ząbek czosnku, dwa posiekane suszone pomidory, pięć łyżek posiekanej natki pietruszki, szklanka białego wina, szklanka bulionu drobiowego, sól i pieprz. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Podsmażamy, mieszając i dodajemy kurki. Po minucie wsypujemy ryż i czekamy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pomidory, natkę, wlewamy wino i bulion i mieszamy. Przykrywamy i dusimy (bez mieszania!) na małym ogniu 15 minut. Doprawiamy i dusimy jeszcze chwilę, aż ryż stanie się miękki, ale nie za suchy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Prawdziwa letnia, kurkowa uczta!