Bogactwo witaminy C
Kumkwat (Fortunella Swingle) to wiecznie zielone małe drzewko, którego ojczyzną są Chiny. Należy do rodziny rutowatych - podobnie jak mandarynka, pomarańcza czy cytryna. Nazwa kumkwat obejmuje sześć gatunków - gatunkiem typowym jest Fortunella margarita (Loureiro) Swingle. Do Europy drzewko trafiło w XIX wieku. Obecnie kumkwat uprawiany jest w wielu rejonach świata, m.in. Ameryce Południowej i Północnej oraz nad Morzem Śródziemnym (głównie na greckiej wyspie Korfu).
Skarbem rośliny są jego owoce - nieduże i pomarańczowe, pokryte cienką skórką. Można je jeść na surowo, po obraniu albo ze skórką. Jeden owoc ma ok. 7-8 kcal. W smaku przypomina mandarynkę, choć jest bardziej kwaskowy. Niektórzy przed spożyciem maczają kumkwaty w cukrze, by lepiej smakowały.