Kumkwat - co warto o nim wiedzieć?

Oto smaczny cytrus o cennym składzie. Spożywanie kumkwatów podnosi odporność organizmu, zapewnia zdrowie i piękny wygląd. Kumkwaty można jeść na surowo albo przerabiać. Ich skórka jest jadalna. Pasują do deserów, sałatek, sosów i drugich dań. Słowo kumkwat pochodzi z języka kantońskiego, jednego z języków chińskich, w którym mówi się na południu Chin, w Hongkongu i Makau; posługują się nim także potomkowie chińskich emigrantów w Azji Południowo-Wschodniej i w innych rejonach świata. Słowo wzięło się od kantońskich wyrazów "kam" - złoto i "kwat" - pomarańcza, które świetnie oddają wygląd tego owocu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Wyjątkowy cytrus

Obraz
© 123RF.COM

Oto smaczny cytrus o cennym składzie. Spożywanie kumkwatów podnosi odporność organizmu, zapewnia zdrowie i piękny wygląd. Kumkwaty można jeść na surowo albo przerabiać. Ich skórka jest jadalna. Pasują do deserów, sałatek, sosów i drugich dań. Słowo kumkwat pochodzi z języka kantońskiego, jednego z języków chińskich, w którym mówi się na południu Chin, w Hongkongu i Makau; posługują się nim także potomkowie chińskich emigrantów w Azji Południowo-Wschodniej i w innych rejonach świata. Słowo wzięło się od kantońskich wyrazów "kam" - złoto i "kwat" - pomarańcza, które świetnie oddają wygląd tego owocu.

/ 6Bogactwo witaminy C

Obraz
© 123RF.COM

Kumkwat (Fortunella Swingle) to wiecznie zielone małe drzewko, którego ojczyzną są Chiny. Należy do rodziny rutowatych - podobnie jak mandarynka, pomarańcza czy cytryna. Nazwa kumkwat obejmuje sześć gatunków - gatunkiem typowym jest Fortunella margarita (Loureiro) Swingle. Do Europy drzewko trafiło w XIX wieku. Obecnie kumkwat uprawiany jest w wielu rejonach świata, m.in. Ameryce Południowej i Północnej oraz nad Morzem Śródziemnym (głównie na greckiej wyspie Korfu).

Skarbem rośliny są jego owoce - nieduże i pomarańczowe, pokryte cienką skórką. Można je jeść na surowo, po obraniu albo ze skórką. Jeden owoc ma ok. 7-8 kcal. W smaku przypomina mandarynkę, choć jest bardziej kwaskowy. Niektórzy przed spożyciem maczają kumkwaty w cukrze, by lepiej smakowały.

/ 6Cenna i jadalna skórka

Obraz
© 123RF.COM

Skórki nie warto się pozbywać, bo to ona zawiera najwięcej witaminy C, cennego przeciwutleniacza. Witamina C hamuje atak wolnych rodników, chroniąc nas przed różnymi chorobami, w tym nowotworami i przedwczesnym starzeniem, uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa na syntezę kolagenu i elastyny, wzmacniając i wygładzają skórę. Korzystnie oddziałuje na serce.

W kumkwacie znajduje się również błonnik, który reguluje przemianę materii, przyśpiesza ruch robaczkowy jelit, zapobiegając wzdęciom i zaparciom oraz zapewniając regularne wypróżnienia. Błonnik pomaga też obniżyć wysoki cholesterol i pozbyć się z organizmu toksyn.

/ 6Działanie potwierdzone badaniami

Obraz
© 123RF.COM

Na uwagę w kumkwatach zasługują karotenoidy, wśród których trzeba wymienić luteinę, żółty barwnik, który jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Chroni nas przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). W kumkwacie znajduje się także cenny potas, który pomaga transportować składniki odżywcze do wnętrza komórek, reguluje gospodarkę wodną organizmu, oddziałuje na układ nerwowy, pobudza wydzielanie insuliny, obniża wysokie ciśnienie, kontroluje pracę nerek.

W kumkwacie obecne są witaminy A i E oraz z grupy B, a także wapń, miedź, magnez, żelazo, cynk, selen i olejki eteryczne. Z kolei znajdujące się w nim flawonoidy działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie, uszczelniają także naczynia krwionośne.

Badania, których wyniki trafiły do czasopisma "International Journal of Molecular Sciences", wykazały, że spożywanie kumkwatów działa na organizm przeciwbakteryjnie i hamuje rozwój drobnoustrojów. Badania naukowe potwierdziły również przeciwzapalne i antynowotworowe działanie tych owoców.

/ 6Kumkwat w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli nie obieramy kumkwatów przed spożyciem, trzeba je umyć pod bieżącą wodą. Można też je sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się ze skórki goryczki. Pamiętajmy, że w środku znajduje się jedna lub dwie pestki.

Kumkwaty są ciekawym dodatkiem do sałatek, nie tylko owocowych - dorzuć je do zielonej sałatki ze szpinakiem, żółtym serem i np. kolendrą. Pasują do dań z ryżem, kasz, warzyw, mięs (zwłaszcza drobiu), ryb.

W kuchni kumkwaty można wykorzystywać tak jak winogrona albo oliwki. Robi się z nich chutney, gęsty sos, przyrządzany z dodatkiem czosnku, rodzynek, cebuli, musztardy itp. Są doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, naleśników, omletów, lodów. W wersji "dorosłej" kumkwaty można zalać alkoholem i podać podczas spotkania towarzyskiego.

Kumkwaty można przerabiać na dżemy, przeciery, marmolady, kompoty, soki. Bardzo smaczne są kumkwaty kandyzowane - ugotowane w wodzie z dodatkiem cukru. Można dorzucić kawałek kory cynamonu albo wanilię.

Kumkwaty sprawdzą się również jako ozdoba potrawy - np. po przedzieleniu na ćwiartki albo połówki.

/ 6Gdzie ich szukać?

Obraz
© 123RF.COM

Kumkwaty dostępne są w wielu supermarketach i delikatesach. Owoce powinny być jędrne, dojrzałe, pozbawione plamek, w intensywnym pomarańczowym kolorze. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni albo w lodówce do trzech tygodni. Kumkwaty można mrozić - zamrożone przechowujemy maksymalnie przez pół roku. W sklepach znajdziemy też kumkwaty kandyzowane i suszone.

Roślinę możemy uprawiać w doniczce. Nie wolno ich przelać - lubią zraszanie i dużą ilość światła.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum