Kultowe polskie ciacho. Sprawdzony przepis na wuzetkę
Wuzetka to jedno z klasycznych polskich ciast. Jego nazwa wzięła się od budowanej w czasach PRL trasy W-Z, łączącej wschodnie i zachodnie dzielnice Warszawy. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Poncz do nasączenia ciasta:
- 100 ml soku porzeczkowego
- 50 ml wódki
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki (30-36 proc,)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem. Delikatnie połączyć obie masy.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem przesiać i wymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
- Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
- Składniki na poncz dokładnie wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
- Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Podziel się opinią
Komentarze