Trwa ładowanie...
d30meg9
29-06-2021 11:18

Kultowe polskie ciacho. Sprawdzony przepis na wuzetkę

Przepis

Wuzetka to jedno z klasycznych polskich ciast. Jego nazwa wzięła się od budowanej w czasach PRL trasy W-Z, łączącej wschodnie i zachodnie dzielnice Warszawy. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

d30meg9
Oceń jako pierwszy:
daylicooking.pl
Źródło: daylicooking.pl
Składniki

Składniki:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka wody

Poncz do nasączenia ciasta:

  • 100 ml soku porzeczkowego
  • 50 ml wódki

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki (30-36 proc,)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis
  • Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem. Delikatnie połączyć obie masy.
  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem przesiać i wymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  • Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
  • Składniki na poncz dokładnie wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
  • Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30meg9
d30meg9
d30meg9
Więcej tematów
d30meg9