Wartościowe i smaczne
Wbrew pozorom grzyby należą do grona produktów, które w swoim składzie zawierają cenne składniki odżywcze. W dodatku wachlarz ich wykorzystania w kuchni jest naprawdę szeroki. Grzyby mają działanie przeciwnowotworowe, immunostymulujące, przeciwoksydacyjne, ochronne dla serca i naczyń, obniżające poziom cholesterolu we krwi, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe oraz ochraniające wątrobę. Można je podawać na różne sposoby, ale warto pamiętać, że niektóre grzyby jadalne w stanie surowym są trujące (m.in. opieńka, borowiki o czerwonych trzonach), dlatego należy je najpierw gotować przez ok. 30 minut lub drobno pokroić i dusić. Niektóre gatunki stworzone są wręcz do smażenia - m.in. mleczaj rydz, a gotowane smakują znacznie gorzej. Są także takie okazy, których nie poleca się suszyć - tu warto wymienić pieprznika jadalnego, znanego szerzej pod nazwą kurki.