Kulinarny poradnik dla grzybiarzy
Sezon na grzyby
Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo zbierać grzyby, przechowywać i jak uniknąć zatrucia tuż przed podaniem zupy grzybowej.
Późne lato i jesień to idealny czas dla fanów zbierania grzybów. Produkty te nie bez powodu cieszą się wśród Polaków dużą popularnością - są smaczne, a ich wielorakie sposoby przygotowania dają spore pole do popisu w kuchni. Grzybiarze-amatorzy oraz wprawieni zbieracze powinni jednak kierować się ważnymi zasadami. Podstawową będzie wyróżnienie grzybów jadalnych, które zaleca się włączyć do jadłospisu po odpowiedniej obróbce, niejadalnych (nie zawierają trujących substancji, ale ze względu na nieprzyjemny smak lub specyficzną konsystencję nie nadają się do konsumpcji) oraz trujących, których spożycie bezpośrednio może zagrażać zdrowiu lub życiu. Jak podkreślają doświadczeni grzybiarze, zbierać można jedynie te okazy, co do których nie mamy żadnych wątpliwości. W przypadku trudności z określeniem, można udać się do stacji sanitarno-epidemiologicznych. Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo zbierać i przechowywać grzyby.