Kulinarne symbole Ameryki

Amerykanie wprowadzili do kuchni światowej wiele zamieszania. Moda na niezdrową żywność, dziś obelżywie określaną fast foodem, rozprzestrzeniła się nawet w krajach mających ogromną tradycję kulinarną. Umiejętność odpowiedniej promocji swoich dań Amerykanie połączyli ze zdolnością przejmowania niektórych pomysłów od innych.

Obraz

/ 10Skąd pochodzą?

Obraz
© archiwum

Amerykanie wprowadzili do kuchni światowej wiele zamieszania. Moda na niezdrową żywność, dziś obelżywie określaną fast foodem, rozprzestrzeniła się nawet w krajach mających ogromną tradycję kulinarną. Umiejętność odpowiedniej promocji swoich dań Amerykanie połączyli ze zdolnością przejmowania niektórych pomysłów od innych. Czasami trudno uwierzyć, że typowo amerykańskie przekąski wymyślono na innych kontynentach.

Najbardziej amerykańskie danie pochodzi tak naprawdę z Europy. Jak to się stało? Otóż imigranci z Niemiec - właśnie z okolic Hamburga - przywieźli do Ameryki zwyczaj jedzenia kotleta wołowego schowanego między dwoma połówkami bułki. Hamburger stał się popularny dzięki robotnikom, którzy zabierali go do pracy jako przekąskę - forma była wygodna, a sam hamburger łatwy do zrobienia.

AD/mmch
Jaki ryż jest najzdrowszy?

/ 10Hot dog

Obraz
© archiwum

To także niemiecka specjalność. Historia hot doga zaczęła się we Frankfurcie nad Menem. Podobno tutaj w 1487 powstały słynne parówki, czyli tzw. frankfurterki. Inna wersja głosi, że ponad 100 lat później rzeźnik Johann Georghehner sporządził parówki zwane Dachshund (jamnik), z którymi potem powędrował do Frankfurtu. A na koniec niemieccy imigranci przywieźli to proste danie do Ameryki. Spór dotyczy także tego, skąd wzięła nazwa. Według jednej z legend rysownik, który próbował naszkicować pracowników, sprzedających gorące "jamniki" prosto z kotła, nie był pewny pisowni wyrazu Dachshund, więc użył po prostu sformułowania hot dog.
Jaki ryż jest najzdrowszy?

/ 10Keczup

Obraz
© archiwum

Nie ma amerykańskiego stołu bez butelki keczupu. Ale nie pochodzi on ze Stanów. Pierwsi wymyślili go Chińczycy i pierwotnie była to zaprawa stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Nazwa sosu i jego receptura dotarły do Europy pod koniec XVII w., a w 1876 r - do USA. Jego receptura została dostosowana do tamtejszych przyzwyczajeń smakowych przez Henry'ego Johna Heinza, producenta znanej marki ketchupu. Na tyle skutecznie, że dziś nikt nie kojarzy keczupu z Chinami.
Jaki ryż jest najzdrowszy?

/ 10Syrop klonowy

Obraz
© archiwum

To jeden przysmaków rdzennych mieszkańców tych ziem. Naleśniki, a raczej pankejki bez syropu klonowego na śniadanie? Dla Amerykanów to niewyobrażalne. I dziś pewnie dziękują Indianom, którzy nauczyli pierwszych kolonistów, jak zbierać sok z klonowego drzewa i jak go przygotowywać, by tworzył słodki, niepsujący się syrop, dostarczający mnóstwo energii i witamin.
Jaki ryż jest najzdrowszy?

/ 10Muffinki

Obraz
© archiwum

To okrągłe ciastko w kształcie babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami czy orzechami), jak i wytrawnymi (np. z warzywami lub nawet z mięsem) jest jedną z kulinarnych pamiątek po Anglikach. Muffiny to tak naprawdę dwa rodzaje - w zależności od kraju - przekąsek. Angielskie muffiny to płaskie, drożdżowe bułeczki w formie placuszków, których tradycje wypiekania sięgają XVIII w. Następca - muffina amerykańska to babeczka, która rośnie na bazie nie drożdży, lecz proszku do pieczenia. I ta jest zdecydowanie najpopularniejsza.
Jaki ryż jest najzdrowszy?

/ 10Nachos

Obraz
© archiwum

Te niewielkie kawałki tortilli pokryte serem i jedzone z różnego rodzaju sosami kojarzą nam się głównie ze Stanami Zjednoczonymi, a szczególnie z południową częścią tego kraju. I słusznie. Za miejsce powstania nachos uznaje się Piedras Negras w Meksyku, a stąd wraz z emigrantami trafiły do wielkich miast w całej Ameryce. Od kilkunastu lat także w Polsce robią furorę.
Jaki ryż jest najzdrowszy?

/ 10Bajgiel

Obraz
© archiwum

Polacy, a ściślej, pochodzący z Polski Żydzi także mają swój wkład w kulinarną kulturę Ameryki. Tym wkładem jest bajgiel, bez zjedzenia którego każda wizyta w Nowym Jorku jest nieważna. Bajgiel został wymyślony prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 r, który mówi o tym, że bajgle dawano jako prezenty kobietom po urodzeniu dziecka. Na początku XX w. emigranci z Małopolski rozpropagowali bajgle na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. W 1927 r. Harry Lender, pochodzący z Polski piekarz, założył pierwszą w USA fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem. I tak zaczęła się kariera tej bułki.
Jaki ryż jest najzdrowszy?

/ 10Popcorn

Obraz
© archiwum

Prażona kukurydza nieodłącznie kojarzy się z Ameryką i kinowymi seansami. A jednak pochodzenie tej przekąsi jest zdumiewające i wcale nie łączy się ze Stanami Zjednoczonymi. Prażenie kukurydzy było znane pierwotnie wśród Azteków, Inków i plemion Indian północnoamerykańskich. Europejczycy przyjęli ten sposób przygotowywania kukurydzy właśnie od Indian. W Ameryce w XIX w. popcorn był podawany na śniadanie w formie owsianki, a także jako dodatek do zup, sałatek i innych dań. Po II wojnie światowej zrobił furorę w kinach i tak zostało do dziś.
Jaki ryż jest najzdrowszy?

/ 10Masło orzechowe

Obraz
© archiwum

Prawdziwie amerykańskim przysmakiem jest masło orzechowe. Wynalazł je w XIX w. amerykański lekarz John Harvey Kellogg. Wpadł na pomysł przypadkowo, ale dziś przemysłowa produkcja tego dodatku do wielu dań i kanapek jest ogromna. Obrane orzeszki ziemne praży się, następnie szybko studzi, co chroni przed nadmierną utratą oleju. Kolejnym etapem jest usunięcie łupinek oraz gorzkiej części orzeszka. Potem orzeszki mielone są na pastę.
Jaki ryż jest najzdrowszy?

10 / 10Jambalaya

Obraz
© archiwum

Południowe stany Ameryki Północnej słyną z jambalayi, która naprawdę narodziła się na Karaibach. Podstawą potrawy są powoli podsmażane na smalcu wieprzowym cebula, słodka papryka i seler naciowy. Następnie dodawane są skorupiaki (kraby, krewetki), kurczak, kiełbasa wieprzowa oraz niekiedy tak egzotyczne składniki jak mięso aligatora, żółwia lub? nutrii. Na końcu wrzuca się ryż i całość zalewa wodą lub rosołem i odstawia na wolny ogień. Potrawa ta ma wiele wersji, a na karaibskich wyspach nie znajdziemy już chyba tak wymyślnych jak w Stanach Zjednoczonych.

AD/mmch
Jaki ryż jest najzdrowszy?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości