Świeża jest najlepsza
Choć fasolkę szparagową można obecnie kupić przez cały rok najlepiej smakuje latem, ponieważ podczas długiego magazynowania traci słodycz. Nie należy jej jeść na surowo, gdyż zawiera fazynę – toksyczne białko, które rozkłada się dopiero podczas obróbki termicznej. Świeżość fasolki szparagowej sprawdzimy w prosty sposób – powinna się łatwo łamać, musi być jędrna i pozbawiona plamek. Przed gotowaniem należy odłamać końcówki z ogonkami, cienki czubek po drugiej stronie jest jadalny. Strąki można spożywać w całości lub pokroić na kawałki, najefektowniej wyglądają przekrojone ukośnie. Najlepiej gotować ją na parze albo we wrzątku (3-10 minut, w zależności od grubości). Innym sposobem jest zblanszowanie strączków przez 1-2 minuty w rondlu z lekko osolonym wrzątkiem, a następnie przed podaniem obsmażenie na maśle lub oliwie z oliwek.