Pełnoziarnisty chleb z jogurtem lub kefirem
- Tylko w mięsie i jajach występuje naprawdę pełnowartościowe i dobrze przyswajalne białko. Dzieje się tak, ponieważ posiadają one komplet wszystkich niezbędnych aminokwasów, niewytwarzanych przez ludzki organizm. A co za tym idzie, trzeba je dostarczyć z pożywieniem. Nie oznacza to jednak, że osoby które nie jedzą mięsa, są narażone na ich niedobór. Jeśli spożywamy łącznie grupy produktów, które wzajemnie uzupełniają się o brakujące aminokwasy - osiągamy lepszą przyswajalność - podpowiada dietetyczka. - Do takich wzajemnie uzupełniających się produktów należą pełnoziarniste produkty zbożowe i produkty mleczne, np. jogurt czy kefir. Warto więc jeść musli z jogurtem, kaszę gryczaną z kefirem czy chleb z twarożkiem. Innym dobrym połączeniem w tym przypadku będzie fasola z ryżem - to połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale jest też polecane np. wegetarianom - sportowcom.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl