Kulinarne pary - źle i dobrze dobrane
Nie ulegaj schematom!
Jak w wielu innych dziedzinach, także w kuchni ulegamy schematom. Bez zastanowienia łączymy ze sobą pokarmy tylko dlatego, że tak robiły je nasze mamy i babcie. Okazuje się jednak, że wiele znanych i powszechnie serwowanych kulinarnych par to duety wyjątkowo źle dobrane.
Jak w wielu innych dziedzinach, także w kuchni ulegamy schematom. Bez zastanowienia łączymy ze sobą pokarmy tylko dlatego, że tak robiły je nasze mamy i babcie. Okazuje się jednak, że wiele znanych i powszechnie serwowanych kulinarnych par to duety wyjątkowo źle dobrane. Choć jeden produkt jest zdrowy, a i drugi polecany, razem mogą szkodzić albo tracić swoje cenne właściwości. Czego z czym nie łączyć, a co przeciwnie warto jeść razem? W dietetyce właśnie łączenie produktów spożywczych to największa sztuka.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl