Kulinarne inspiracje
Dodatki te świetnie pasują także do kukurydzy przyrządzonej na grillu. Wtedy jednak nie usuwamy łupin, które ochronią ziarna przed przypaleniem. Kolby można również piec na ruszcie lub między rozżarzonymi węglami - wcześniej należy wówczas rozchylić łupiny, usunąć włosie, ziarna nasmarować masłem lub olejem roślinnym, a później znów naciągnąć łupiny. Nie zapominajmy o częstym obracaniu kukurydzy.
Kolby świetnie smakują, gdy pokroimy je na grube krążki i zapieczemy pod sosem warzywnym. Wydłubane świeże i młode ziarna warto dodawać do zup, dań mięsnych czy po prostu ugotować na mleku. Możemy nimi wzbogacać ciasto naleśnikowe, domowe pieczywo i rozmaite sałatki np. z pomidorków koktajlowych, kostek awokado, sera żółtego i posiekanej bazylii. Ziarna kukurydzy (świeże lub ugotowane) lubią towarzystwo parmezanu albo wędzonej mozzarelli. Warto je wykorzystać do przyrządzenia smacznych przekąsek, np. muffinek z kukurydzą i szynką.
RAF/mp/WP Kuchnia