Trwa ładowanie...

Kukułcze gniazda w boczku. Na lany poniedziałek nie znajdziesz lepszego obiadu

Kukułcze gniazda to danie, które łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Mięso mielone z jajkiem na twardo to nie tylko smaczna, ale i efektowna propozycja na rodzinny obiad. Od siebie dodałam składnik, który sprawi, że obiad będzie jeszcze smaczniejszy. Chodzi o konkretny rodzaj boczku.

Kukułcze jaja można podkręcić przez dodatek boczkuKukułcze jaja można podkręcić przez dodatek boczkuŹródło: Adobe Stock, fot: Photographer:Edyta Guhl
d1z98g7
d1z98g7

Kukułcze gniazda, czyli mięso mielone z jajkiem na twardo, to danie, które zaskakuje zarówno smakiem, jak i wyglądem. Przepis na kukułcze gniazda, czyli jaja po szkocku, jest prosty, a efekt końcowy zachwyca każdego, kto spróbuje tego specjału. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć potrawę, która stanie się hitem każdego obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Składniki na kukułcze gniazda

Do przygotowania kukułczych gniazd potrzebujesz mięsa mielonego, jajek na twardo oraz kilku przypraw, które nadadzą potrawie wyjątkowego aromatu. Zaleca użycie soli, pieprzu oraz majeranku, które podkreślają smak mięsa i doskonale komponują się z delikatnym jajkiem na twardo. Przepis jest nie tylko łatwy, ale i szybki w realizacji, co czyni go idealnym wyborem na codzienny posiłek. Wystarczy połączyć składniki, uformować kotlety i usmażyć lub zapiec je na złoty kolor. U mnie jednak dodatkowo owijam mięso w plastry wędzonego boczku. Na jedną kulę przypada ok. 3-4 plastry i w takiej wersji najlepiej danie zapiec w piekarniku, jak na wideo powyżej.

d1z98g7

Z czym podać kukułcze gniazda?

Kukułcze gniazda najlepiej smakują podane z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Samo mięso przez tłuszczyk z boczku nie będzie za suche, ale można je również serwować z ulubionymi sosami, takimi jak sos chrzanowy czy musztardowy, które dodadzą daniu wyrazistości. Z dodatków warzywnych możesz postawić na warzywa na parze lub surówkę z kapusty kiszonej np. z dodatkiem marchewki lub jabłka.

d1z98g7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1z98g7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj