Kukułcze gniazda w boczku. Na lany poniedziałek nie znajdziesz lepszego obiadu
Kukułcze gniazda to danie, które łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Mięso mielone z jajkiem na twardo to nie tylko smaczna, ale i efektowna propozycja na rodzinny obiad. Od siebie dodałam składnik, który sprawi, że obiad będzie jeszcze smaczniejszy. Chodzi o konkretny rodzaj boczku.
Kukułcze gniazda, czyli mięso mielone z jajkiem na twardo, to danie, które zaskakuje zarówno smakiem, jak i wyglądem. Przepis na kukułcze gniazda, czyli jaja po szkocku, jest prosty, a efekt końcowy zachwyca każdego, kto spróbuje tego specjału. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć potrawę, która stanie się hitem każdego obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują
Składniki na kukułcze gniazda
Do przygotowania kukułczych gniazd potrzebujesz mięsa mielonego, jajek na twardo oraz kilku przypraw, które nadadzą potrawie wyjątkowego aromatu. Zaleca użycie soli, pieprzu oraz majeranku, które podkreślają smak mięsa i doskonale komponują się z delikatnym jajkiem na twardo. Przepis jest nie tylko łatwy, ale i szybki w realizacji, co czyni go idealnym wyborem na codzienny posiłek. Wystarczy połączyć składniki, uformować kotlety i usmażyć lub zapiec je na złoty kolor. U mnie jednak dodatkowo owijam mięso w plastry wędzonego boczku. Na jedną kulę przypada ok. 3-4 plastry i w takiej wersji najlepiej danie zapiec w piekarniku, jak na wideo powyżej.
Z czym podać kukułcze gniazda?
Kukułcze gniazda najlepiej smakują podane z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Samo mięso przez tłuszczyk z boczku nie będzie za suche, ale można je również serwować z ulubionymi sosami, takimi jak sos chrzanowy czy musztardowy, które dodadzą daniu wyrazistości. Z dodatków warzywnych możesz postawić na warzywa na parze lub surówkę z kapusty kiszonej np. z dodatkiem marchewki lub jabłka.