Wieprzowina
Mięso wieprzowe ma wielu przeciwników. Do ich grona należała też św. Hildegarda. Zdaniem uzdrowicielki "mięso to jest nieczyste, a więc nie jest zdrowe lecz przynoszące problemy (...) nie jest dobrze spożywać ją ani osobom zdrowym ani chorym, bowiem (...) w człowieku nie umniejsza śluzu ani innych słabości, lecz ich przysparza (...) i wywołuje w człowieku burzę w jego obyczajach i uczynkach, co jest złe".
- Nadmiar mięsa w diecie z całą pewnością wpływa niekorzystnie na zdrowie. Jeśli jednak zachowamy umiar i będziemy sięgać po dobre mięso, np. chudą polędwiczkę wieprzową, z całą pewnością nie odbije się to negatywnie na naszym organizmie, a wprost przeciwnie. Wieprzowina, poza dobrze przyswajalnym białkiem, zawiera bowiem wiele cennych składników - m.in. cynk, żelazo czy witaminę B12, która nie występuje w świecie roślin - ocenia dietetyczka. - Nie rezygnujmy więc z wieprzowiny, tylko ograniczmy ilość zjadanego mięsa - dodaje.
AD/mmch