Truskawki
Zdaniem świętej po te popularne letnie owoce nie powinni sięgać ani ludzie zdrowi, ani chorzy, gdyż rosną blisko ziemi w zgniłym powietrzu. Poza tym "powodują gromadzenie się w organizmie śluzu, mogą wywoływać stany zapalne, wysypki i alergię".
- Z niektórymi argumentami św. Hildegardy nie potrafię dyskutować - mówi Barbara Dąbrowska-Górska, specjalistka ds. żywienia człowieka, prowadząca poradnię dietetyczną barbaradabrowska.pl. - Przy kilku produktach pojawia się zarzut zaflegmiania organizmu czy też gromadzenia się śluzów. Niestety nie wiadomo o jakie śluzy chodzi. Pojęcia te często pojawiają się w medycynie chińskiej, niestety także bez wyjaśnienia o jakie płyny ustrojowe chodzi - tłumaczy dietetyk. - Tą kwestię pozostawmy więc na boku. Z całą pewnością można przyznać rację św. Hildegardzie jeśli chodzi o alergizujące właściwości truskawek. Za sprawą wysokiego poziomu histaminy u sporej grupy osób faktycznie mogą wywoływać reakcję uczuleniową. Jeśli jednak nie mamy alergii na truskawki, nie powinniśmy z nich rezygnować. Należą one do owoców, które zawierają najmniej cukru, a jednocześnie są bardzo sycące. Te cechy powodują, że można je polecić osobom na diecie. Są też doskonałym źródłem błonnika i witaminy C - dodaje ekspertka.