Endywia eskariola
Sałata bardzo lubiana przez smakoszy z krajów śródziemnomorskich, w Polsce dość mało znana. Zwana jest też endywią szerokolistną. Nie jest wprawdzie tak dekoracyjna, jak jej poprzedniczka, gdyż zielone liście są gładkie i bardziej przypominają zwykłą sałatę niż endywię, ale jej walory smakowe są zdecydowanie wyższe (mniejsza zawartość goryczki i lekko orzechowy smak).
Sałata najczęściej spożywana jest na zimno z innymi warzywami, polana dressingami. Jest również niezastąpionym składnikiem kompozycji złożonych z różnych gatunków sałat oraz kanapek. Znawcy zalecają, żeby przed podaniem liście tej sałaty dusić przez kilka minut, co uwolni ich aromat.
Ponieważ eskariola jest trudno dostępna w naszych sklepach, warto pokusić się o jej uprawę w ogródku lub na balkonie.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl