Proporcje i składniki
Klasyczne kruche ciasto przygotowuje się z mąki, tłuszczu i cukru w proporcji 3:2:1. Proste prawda? Nie do końca. Teraz zaczynają się schody. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednią mąkę. Najlepsza będzie pszenna o małej zawartości glutenu. Większej kruchości nada krupczatka. Mąkę pszenną można wzbogacić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Mąkę siekamy lub mieszamy w malakserze z tłuszczem. Wybieramy masło - prawdziwe, 82 proc., żadne margaryny do pieczenia czy miksy tłuszczowe. Możemy je wymieszać w proporcji 2:3 ze smalcem. Tłuszcz musi być zimny. Jeśli przygotowujemy słodkie kruche ciasto, nie możemy zapomnieć o cukrze. Użyjmy cukru pudru, szybciej się rozpuści podczas pieczenia. Do ciasta możemy dodać też jajko (w całości lub samo żółtko) i łyżkę kwaśnej śmietany.