WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Kruche ciasto bez tajemnic

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Z tym przepisem wyjdzie idealne

Obraz
© 123RF.COM

Jest niezastąpione do mazurków, tart, babeczek, serników. W podstawowej wersji składa się jedynie z trzech składników. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie kruchego ciasta. A jednak może wyjść zbyt twarde lub zakalcowate. Podpowiadamy, co zrobić, by było idealne.

Polecamy wideo: Zdrowe słodycze

/ 5Proporcje i składniki

Obraz
© 123RF.COM

Klasyczne kruche ciasto przygotowuje się z mąki, tłuszczu i cukru w proporcji 3:2:1. Proste prawda? Nie do końca. Teraz zaczynają się schody. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednią mąkę. Najlepsza będzie pszenna o małej zawartości glutenu. Większej kruchości nada krupczatka. Mąkę pszenną można wzbogacić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Mąkę siekamy lub mieszamy w malakserze z tłuszczem. Wybieramy masło - prawdziwe, 82 proc., żadne margaryny do pieczenia czy miksy tłuszczowe. Możemy je wymieszać w proporcji 2:3 ze smalcem. Tłuszcz musi być zimny. Jeśli przygotowujemy słodkie kruche ciasto, nie możemy zapomnieć o cukrze. Użyjmy cukru pudru, szybciej się rozpuści podczas pieczenia. Do ciasta możemy dodać też jajko (w całości lub samo żółtko) i łyżkę kwaśnej śmietany.

/ 5Wyrabianie

Obraz
© 123RF.COM

Kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego najlepiej wyrobić je w malakserze. Wrzucamy do misy wszystkie składniki i mieszamy do momentu, aż powstanie kula. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki ma min. 30 minut. Nie masz malaksera? Posiekaj masło razem z mąką na stolnicy lub w dużej misce, by powstała kruszonka. Dodaj cukier i ew. jajka, wyrób szybko ciasto dłońmi. Uformuj kulę, owiń w folię i do lodówki. Kruche ciasto można przechowywać w takich warunkach przez 5 dni lub zamrozić.

/ 5Jaką wybrać formę?

Obraz
© 123RF.COM

Przed pieczeniem, należy rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie. Potem płat ciasta nawijamy delikatnie na wałek i przenosimy do foremki. Najlepsza będzie ceramiczna lub z wyjmowanym dnem. Nie polecamy silikonowych. Dokładnie wylepiamy dno, a nadmiar odcinamy nożem. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.

/ 5Pieczenie

Obraz
© 123RF.COM

Kruche ciasto pieczemy od 15 do 35 minut w 180 stopniach, aż się ładnie zrumieni. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. W przeciwnym razie ciasto może ześliznąć się z brzegów. Aby w czasie pieczenia nie unosiło się, należy je wcześniej gęsto ponakłuwać widelcem lub obciążyć. W tym celu nakrywamy ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i na wierzch wysypujemy ceramiczne kulki lub fasolę. Obciążenie razem z papierem zdejmujemy po ok. 10 minutach i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tak przygotowany spód można pokryć ulubionym nadzieniem np. kremem budyniowym i owocami lub serkiem mascarpone z bitą śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika