Kruche ciasto bez tajemnic

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Z tym przepisem wyjdzie idealne

Obraz
© 123RF.COM

Jest niezastąpione do mazurków, tart, babeczek, serników. W podstawowej wersji składa się jedynie z trzech składników. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie kruchego ciasta. A jednak może wyjść zbyt twarde lub zakalcowate. Podpowiadamy, co zrobić, by było idealne.

Polecamy wideo: Zdrowe słodycze

/ 5Proporcje i składniki

Obraz
© 123RF.COM

Klasyczne kruche ciasto przygotowuje się z mąki, tłuszczu i cukru w proporcji 3:2:1. Proste prawda? Nie do końca. Teraz zaczynają się schody. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednią mąkę. Najlepsza będzie pszenna o małej zawartości glutenu. Większej kruchości nada krupczatka. Mąkę pszenną można wzbogacić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Mąkę siekamy lub mieszamy w malakserze z tłuszczem. Wybieramy masło - prawdziwe, 82 proc., żadne margaryny do pieczenia czy miksy tłuszczowe. Możemy je wymieszać w proporcji 2:3 ze smalcem. Tłuszcz musi być zimny. Jeśli przygotowujemy słodkie kruche ciasto, nie możemy zapomnieć o cukrze. Użyjmy cukru pudru, szybciej się rozpuści podczas pieczenia. Do ciasta możemy dodać też jajko (w całości lub samo żółtko) i łyżkę kwaśnej śmietany.

/ 5Wyrabianie

Obraz
© 123RF.COM

Kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego najlepiej wyrobić je w malakserze. Wrzucamy do misy wszystkie składniki i mieszamy do momentu, aż powstanie kula. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki ma min. 30 minut. Nie masz malaksera? Posiekaj masło razem z mąką na stolnicy lub w dużej misce, by powstała kruszonka. Dodaj cukier i ew. jajka, wyrób szybko ciasto dłońmi. Uformuj kulę, owiń w folię i do lodówki. Kruche ciasto można przechowywać w takich warunkach przez 5 dni lub zamrozić.

/ 5Jaką wybrać formę?

Obraz
© 123RF.COM

Przed pieczeniem, należy rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie. Potem płat ciasta nawijamy delikatnie na wałek i przenosimy do foremki. Najlepsza będzie ceramiczna lub z wyjmowanym dnem. Nie polecamy silikonowych. Dokładnie wylepiamy dno, a nadmiar odcinamy nożem. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.

/ 5Pieczenie

Obraz
© 123RF.COM

Kruche ciasto pieczemy od 15 do 35 minut w 180 stopniach, aż się ładnie zrumieni. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. W przeciwnym razie ciasto może ześliznąć się z brzegów. Aby w czasie pieczenia nie unosiło się, należy je wcześniej gęsto ponakłuwać widelcem lub obciążyć. W tym celu nakrywamy ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i na wierzch wysypujemy ceramiczne kulki lub fasolę. Obciążenie razem z papierem zdejmujemy po ok. 10 minutach i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tak przygotowany spód można pokryć ulubionym nadzieniem np. kremem budyniowym i owocami lub serkiem mascarpone z bitą śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości