Z tym przepisem wyjdzie idealne
Jest niezastąpione do mazurków, tart, babeczek, serników. W podstawowej wersji składa się jedynie z trzech składników. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie kruchego ciasta. A jednak może wyjść zbyt twarde lub zakalcowate. Podpowiadamy, co zrobić, by było idealne.
Polecamy wideo: Zdrowe słodycze
Proporcje i składniki
Klasyczne kruche ciasto przygotowuje się z mąki, tłuszczu i cukru w proporcji 3:2:1. Proste prawda? Nie do końca. Teraz zaczynają się schody. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednią mąkę. Najlepsza będzie pszenna o małej zawartości glutenu. Większej kruchości nada krupczatka. Mąkę pszenną można wzbogacić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Mąkę siekamy lub mieszamy w malakserze z tłuszczem. Wybieramy masło - prawdziwe, 82 proc., żadne margaryny do pieczenia czy miksy tłuszczowe. Możemy je wymieszać w proporcji 2:3 ze smalcem. Tłuszcz musi być zimny. Jeśli przygotowujemy słodkie kruche ciasto, nie możemy zapomnieć o cukrze. Użyjmy cukru pudru, szybciej się rozpuści podczas pieczenia. Do ciasta możemy dodać też jajko (w całości lub samo żółtko) i łyżkę kwaśnej śmietany.
Wyrabianie
Kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego najlepiej wyrobić je w malakserze. Wrzucamy do misy wszystkie składniki i mieszamy do momentu, aż powstanie kula. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki ma min. 30 minut. Nie masz malaksera? Posiekaj masło razem z mąką na stolnicy lub w dużej misce, by powstała kruszonka. Dodaj cukier i ew. jajka, wyrób szybko ciasto dłońmi. Uformuj kulę, owiń w folię i do lodówki. Kruche ciasto można przechowywać w takich warunkach przez 5 dni lub zamrozić.
Jaką wybrać formę?
Przed pieczeniem, należy rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie. Potem płat ciasta nawijamy delikatnie na wałek i przenosimy do foremki. Najlepsza będzie ceramiczna lub z wyjmowanym dnem. Nie polecamy silikonowych. Dokładnie wylepiamy dno, a nadmiar odcinamy nożem. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
Pieczenie
Kruche ciasto pieczemy od 15 do 35 minut w 180 stopniach, aż się ładnie zrumieni. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. W przeciwnym razie ciasto może ześliznąć się z brzegów. Aby w czasie pieczenia nie unosiło się, należy je wcześniej gęsto ponakłuwać widelcem lub obciążyć. W tym celu nakrywamy ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i na wierzch wysypujemy ceramiczne kulki lub fasolę. Obciążenie razem z papierem zdejmujemy po ok. 10 minutach i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tak przygotowany spód można pokryć ulubionym nadzieniem np. kremem budyniowym i owocami lub serkiem mascarpone z bitą śmietaną.